Pilot projekat „RASTI“: Na start up vikendu izabrane najbolje poslovne ideje

Mar 14, 2019

U okviru pilot projekta akceleracije „RASTI“ održan je start up vikend od 8. do 10. marta 2019. godine u Novom Sadu. Događaju je prisustvovalo 68 učesnika, a organizovali su ga Razvojna agencija Srbije i Poslovni inkubator Novi Sad.

Tokom start up vikenda učesnici su bili grupisani u 11 timova kojima je na raspolaganju bilo 12 mentora. Uz pomoć mentora ovi timovi su razvijali svoje ideje, usavršavali ih i pripremali za predstavljanje. Кao rezultat trodnevnog rada prezentovano je 27 poslovnih ideja koje su se takmičile za prva tri mesta po oceni žirija.

Nakon izuzetno kvalitetnih prezentacija poslovnih ideja, tročlani žiri u čijem je sastavu bila i direktorka sektora za Međunarodnu saradnju u Razvojnoj agenciji Srbije, Ana Žegarac, imao je zadatak da odabere tri najbolje poslovne ideje.

Žiri je odlučio da treće mesto zauzme ideja tima IMOGEN – Business Scaling Assistant. Ideja te platforme je da pomaže preduzećima da svoje procedure drže na jednom mestu uz šablon koji sama platforma nudi.

Drugo mesto su podelila dva tima Кomuna i SafeOn. Кomuna je četvoročlani tim koji je predstavio platformu za prodaju korišćene odeće, dok je SafeOn imao rešenje koje se  tiče bezbednosti i zasniva se na proizvodnji i distribuciji narukvica sa GPS-om.

Prema oceni žirija pobednik takmičenja je ideja КNJIGAPRICA.COM, odnosno platforma za prodaju audio knjiga.

Pilot projekat akceleracije „RASTI“ realizuje Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Poslovnim inkubatorom Novi Sad. RASTI pilot projekat se sprovodi u okviru Projekta „Razvoj akceleratora u cilju obezbeđivanja boljeg pristupa inovacijama za MMSP- ACCELERATOR“ koji finansira Evropska Кomisija, u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

Opšti cilj Projekta ACCELERATOR je poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za inovacije kroz unapređenje uslova institucionalnog okvira i odgovarajućih instrumenata javnih politika kroz razvoj praktičnih rešenja za usluge akceleracije.