Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA)

ПРОЈЕКAТ „УСПОСТАВЉАЊЕ И ПРОМОЦИЈА МЕНТОРИНГ УСЛУГЕ ЗА ММСП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА,  ФАЗА 2, 2017-2020” КОЈИ РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА СРБИЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ СА ЈАПАНСКОМ АГЕНЦИЈОМ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ

 

САРАДЊА СА ЈАПАНСКОМ АГЕНЦИЈОМ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ И  РАЗВОЈ МЕНТОРИНГА

      Сарадња РАС и ЈICА започета је кроз пројекат подршке за МСПП који је реализовала тадашња Републичка агенције за развој МСПП заједно са ЈICА. Менторинг је постао нова услуга у портофлију Републичке агенције и препознат је као веома занимљив и перспективан концепт за српска МСПП, па је техничка сарадња са Јапаном препозната као изузетна прилика да се она унапреди.

      У складу са претходним поднет је и предлог пројекта седишту ЈICA-е у Токију који је за циљ имао развој методологије за менторинг и исти је одобрен 2007. године. „Пројекат институционализације менторинга” (2008-2011) омогућио је тестирање нове шеме менторинга 2010. године, након чега је у 2011. години започета редовна имплементација на целој територији Републике Србије.

      Информације о шеми подршке кроз менторинг у Србији прешле су границе државе и суседне земље, Босна и Херцеговина и Црна Гора, су изразиле намеру да уведу шему подршке кроз менторинг на основу модела који је развијен у Србији. Нови предлог пројекта је одобрен 2012. године.  „Пројекат успостављања и промоције менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана, Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори” (2013-2016) имао је за циљ унапређење и промоцију шеме менторинга у Србији у њено успостављање и промоцију у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

      У 2016. години уследила је одлука  да  Развојна агенција Србије још једном буде лидер новог  пројекта техничке подршке са ЈICА. „Пројекат успостављања и промоције менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана,  фаза 2” (2017 -2020) односи се на затварање циклуса стандардизоване услуге менторинга у Србији, као и наставак трансфера српске експертизе на пољу менторинга у БиХ и Црну Гору и Македонију  уз подршку јапанских експерата

 

О МЕНТОРИНГУ:

Менторинг је бесплатна услуга коју могу користити микро, мала и средња привредна друштва и предузетници (ММСПП), задруге и кластери. Свеобухватна подршка корисницима (у трајању од 25 до 50 сати) кроз индивидуални приступ у самој компанији. Процес менторинга одвија се по методологији Развојне агенције Србије (РАС), развијеној у дугогодишњој сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA). Корисник уз помоћ менторинга развија и спроводи акциони план који има за циљ побољшање пословних резултатa.

До сада је услугу менторства у Србији користило око 2.000 корисника. Према подацима, у тим привредним субјектима забележено је кумулативно повећање пословне добити за 15% у односу на претходну годину.

 

Услуге које пружа менторинг:

 • Дијагностиковање стања, како би се разумела тренутна ситуација у предузећу;
 • Помоћ приликом припремања развојних активности, планова или пројеката како би се достигли пословни циљеви;
 • Саветовање и координација за приступање фондовима, новим технологијама, консултантским услугама како би се подстакао развој и унапређење пословања;
 • Помоћ за припремање кредитних апликација за банке и програме подршке за ММСПП и задруге;
 • Помоћ при имплементацији развојних активности/планова/пројеката;
 • Помоћ при имплементацији „KAIZEN” пословања;
 • Помоћ у проналажењу пословних партнера;
 • Помоћ при проналажењу потребних информација
 • Консалтинг;
 • Обуке;
 • Упућивање на одговарајуће специјализоване консултанте.

Промотивни видео материјал можете погледати ОВДЕ.

Брошуру Менторинг 2019 можете преузети ОВДЕ.

 

KОНТAKT:

Ана Жегарац

Координатор пројекта

ana.zegarac@ras.gov.rs

Срђан Бељан

Менаџер пројекта

srdjan.beljan@ras.gov.rs