Вести

Немачки гигант у Чачку

May 28, 2024

У Прељини код Чачка данас је постављен камен темељац за изградњу нове фабрике немачке компаније PWO Group која се бави производњом делова и опреме за моторна возила, у коју ће бити уложено 89 милиона евра, а која ће запослити више од 500 људи

 

  

 

Председник Александар Вучић, заједно са директором "PWO Group Srbija" Карлом Лазаринијем и амбасадорком Немачке у Србији Анке Конрад, положио је данас камен темељац за изградњу нове фабрике у Чачку PWO Group. Свечаности су присуствовали и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, министарка привреде Адријана Месаровић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, као и представници Развојне агенције Србије.

PWО ће реализацијом инвестиционог пројекта који се односи на успостављање погона за развој и производњу делова, алата склопова и компонената за аутомобилску индустрију инвестирати 89 милиона евра и запослити око 550 нових радника у Крагујевцу и Чачку.

Извршни директор PWO Group Карл Лазарини истакао је да је Србија постала "магнет” за многе компаније у међународној ауто-индустрији.

"Свака пета страна инвестиција у Србији је у области мобилности. Србија је постала победник у реорганизовању производње у области мобилности у Европи, посебно када се ради о електро-возилима. Србија је једна од топ три земље са релативно највећим растом у извозу компоненти за електро-возила", рекао је он.

"Оно што ми производимо може се наћи у скорио сваком аутомобилу, у седиштима, ваздушним суспензијама, кућиштима за електричне моторе, инструмент-таблама, у деловима шасије, у свом батеријама. Наша главна компетенција лежи у развоју лаких металних компоненти и системима. Ми челик правимо лаким, што значи мања тежина у аутомобилу, односно ниска потрошња енергије и трошкови вожње", казао је Лазарини и нагласио, да компанија планира партнерство са локалним образовним установама ради обезбеђивања сарадње у истраживањима, али и већу сарадњу са локалним добављачима.

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад изјавила  је да се 30 одсто свих немачких инвестиција у Србији односи на аутомобилски сектор.

"Ове инвестиције креирале су 38.000 радних места. PWО ће да унапреди тај ангажман", и додала да долазак компаније PWО на српско тржиште доприноси и јачању веза између Немачке и Србије у професионалном стручном образовању и науци, заснованом на ангажовању компанија, као и на ангажовању Немачке владе кроз развојну сарадњу.

Председник Вучић је истакао и да пет од 15 компанија, које су највећи извозници из Србије, долазе из Немачке. Вучић је навео да је економска сарадња две земље скоро па савршена.

"У Србији 82.000 људи ради у немачким компанијама. Трговинска и размена услуга у овој години достићи ће готово 12 милијарди евра. Немачка је број један што се тиче сарадње Србије са било којом земљом у свету", казао је он.

Додао је да ће инвестиција PWО помоћи да млади из Машинско-саобраћајне школе и са Техничког факултета имају осигурану будућност у Чачку.

Групација послује у сектору металске индустрије и поседује погоне за производњу делова за аутомобилску индустрију у Немачкој и Чешкој. Групација је у 2022. години остварила консолидовани приход од 27 милиона евра и запошљавала скоро 3.000 радника, а своје производе пласита у земље Европске уније, Мексика и Кине.

  

  

  

Фото: ТАНЈУГ/ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ