Јапанска агенција за међународну сарадњу - JICA

ПРОЈЕКAТ „УСПОСТАВЉАЊЕ И ПРОМОЦИЈА МЕНТОРИНГ УСЛУГЕ ЗА ММСП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА,  ФАЗА 2, 2017-2020” КОЈИ РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА СРБИЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ СА ЈАПАНСКОМ АГЕНЦИЈОМ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ

 

САРАДЊА СА ЈАПАНСКОМ АГЕНЦИЈОМ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ И  РАЗВОЈ МЕНТОРИНГА

      Сарадња РАС и ЈICА започета је кроз пројекат подршке за МСПП који је реализовала тадашња Републичка агенције за развој МСПП заједно са ЈICА. Менторинг је постао нова услуга у портофлију Републичке агенције и препознат је као веома занимљив и перспективан концепт за српска МСПП, па је техничка сарадња са Јапаном препозната као изузетна прилика да се она унапреди.

      У складу са претходним поднет је и предлог пројекта седишту ЈICA-е у Токију који је за циљ имао развој методологије за менторинг и исти је одобрен 2007. године. „Пројекат институционализације менторинга” (2008-2011) омогућио је тестирање нове шеме менторинга 2010. године, након чега је у 2011. години започета редовна имплементација на целој територији Републике Србије.

      Информације о шеми подршке кроз менторинг у Србији прешле су границе државе и суседне земље, Босна и Херцеговина и Црна Гора, су изразиле намеру да уведу шему подршке кроз менторинг на основу модела који је развијен у Србији. Нови предлог пројекта је одобрен 2012. године.  „Пројекат успостављања и промоције менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана, Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори” (2013-2016) имао је за циљ унапређење и промоцију шеме менторинга у Србији у њено успостављање и промоцију у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

      У 2016. години уследила је одлука  да  Развојна агенција Србије још једном буде лидер новог  пројекта техничке подршке са ЈICА. „Пројекат успостављања и промоције менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана,  фаза 2” (2017 -2020) односи се на затварање циклуса стандардизоване услуге менторинга у Србији, као и наставак трансфера српске експертизе на пољу менторинга у БиХ и Црну Гору и Македонију  уз подршку јапанских експерата

 

О МЕНТОРИНГУ:

Менторинг је бесплатна услуга коју могу користити микро, мала и средња привредна друштва и предузетници (ММСПП), задруге и кластери. Свеобухватна подршка корисницима (у трајању од 25 до 50 сати) кроз индивидуални приступ у самој компанији. Процес менторинга одвија се по методологији Развојне агенције Србије (РАС), развијеној у дугогодишњој сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA). Корисник уз помоћ менторинга развија и спроводи акциони план који има за циљ побољшање пословних резултатa.

До сада је услугу менторства у Србији користило око 2.000 корисника. Према подацима, у тим привредним субјектима забележено је кумулативно повећање пословне добити за 15% у односу на претходну годину.

 

Услуге које пружа менторинг:

 • Дијагностиковање стања, како би се разумела тренутна ситуација у предузећу;
 • Помоћ приликом припремања развојних активности, планова или пројеката како би се достигли пословни циљеви;
 • Саветовање и координација за приступање фондовима, новим технологијама, консултантским услугама како би се подстакао развој и унапређење пословања;
 • Помоћ за припремање кредитних апликација за банке и програме подршке за ММСПП и задруге;
 • Помоћ при имплементацији развојних активности/планова/пројеката;
 • Помоћ при имплементацији „KAIZEN” пословања;
 • Помоћ у проналажењу пословних партнера;
 • Помоћ при проналажењу потребних информација
 • Консалтинг;
 • Обуке;
 • Упућивање на одговарајуће специјализоване консултанте.

 

Преузмите pdf  брошуру ЈICA РАС менторинг 2020

Погледајте овде промотивни видео ЈICA РАС менторинг 2020

 

Промотивни видео материјал можете погледати ОВДЕ.

Брошуру Менторинг 2019 можете преузети ОВДЕ.

 

KОНТAKT:

Ана Жегарац

Координатор пројекта

ana.zegarac@ras.gov.rs

Срђан Бељан

Менаџер пројекта

srdjan.beljan@ras.gov.rs