Вести

Сарадња РАС и Лиаонинга

Jan 20, 2024

Меморандум о разумевању између РАС и кинеске провинције Лиаонинг предвиђа континуирану размену информација у циљу јачања привредних веза две земље, бржег успостављања пословне сарадње, промоције инвестиција, као и размене делегација и организовања привредних сусрета

 

18. јануар 2024. године, Београд - Директор Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије Никола Јанковић и директорка Одељења за трговину кинеске провинције Лиаонинг Пан Шуанг, потписали су Меморандум о разумевању који за циљ има успостављање конкретне сарадње између Србије и једне од економски најразвијених кинеских провинција.

Привредно-трговинску делегацију Лиаонинг предводио је гувернер покрајне Ли Леченг, који је приликом посете изразио спремност за даље унапређење сарадње између Лиаонинга и Србије у свим областима, а посебно у области трговинске и економске сарадње. Гувернер покрајне је истакао да се потписивањем Меморандума  проширује и јача економска и привредна сарадња, али и учвршћују пријатељски однос две земље.

Десеточлану делегацију Кине су чинили Фенг Шоукуан генерални секретар владе провинције Лиаонинг, Ли Пенгиу директор Комисије за развој и реформу провинције Лиаонинг, Пан Шуанг директор Одељења за трговину провинције Лиаонинг, Луо Ли директор Канцеларије за спољне послове покрајинске владе Лиаонинг, Жоу Жоу члан Сталног комитета општинског одбора Шенјанг и заменик градоначелника, Гуо Јунфенг заменик секретара општинског партијског комитета Лиаоианг и градоначелник Чен Јанг, заменик директора и преводилац, Одељења за трговину провинције Лиаонинг.

Потписивању Меморандума, у просторијама Развојне агенције Србије, присуствовали су директор Развојне агенције Радош Газдић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг, директор Сектора за међународну сарадњу Никола Јанковић, директор Сектора за подршку малим и средњим предузећима Јелена Цвијановић, виши саветник за улагањa Предраг Деретић, виши саветник за међународну сарадњу Ана Жегарац и сарадник за међународну сарадњу Анђелка Соскић.

Директор Развојне агенције Радош Газдћ је нагласио дубоку спремност да се сарадња двеју земаља додатно усмери на провинцију Лиаонинг. Газдић је истакао значај досадашње сарадње са Кином, нагласио да Србија придаје велики значај даљем јачању стратешког партнерства, и изразио задовољство што се добра сарадња са Народном републиком Кином наставља и кроз сарадњу са њеним провинцијама.

Током састанка, договорена је и посета српске делегације главном граду провинције Лиаонинг, Шенјангу.

Лиаонинг, провинција на североистоку Кине, истиче се својом индустријском моћи, богатим наслеђем, и отвореношћу за међународну сарадњу.