Стратешке инвестиционе прилике за НР Кину и Хонг Конг

Jun 18, 2019

Представници високих делегација Народне Републике Кине и Хонг Конга разговарали су са представницима Владе Србије и водећих српских компанија о инфраструктурним пројектима и потенцијалима за јачање сарадње у наредном периоду.

Заједничка пословна делегација Народне Републике Кине и Хонг Конга боравила је у тродневној посети Београду и била је посвећена разговорима о могућностима сарадње и пласирања инвестиција у Србији. У оквиру посете организоване су и посебне бизнис сесије, са циљем да се гости из НР Кине и Хонг Конга упознају са потенцијалним пословним партнерима у нашој земљи.

Немања Јевтовић, виши сарадник за стратешка улагања у Развојној агенцији Србије, представио је члановима делегације економску перспективу и инвестиционе могућности у Србији, док су представници водећих српских компанија говорили о својим инфраструктурним пројектима.

Јевтовић је истакао да је стратешки приоритет Владе Републике Србије и РАС-а подстицање и спровођење свих приватних иницијатива, односно инвестиционих пројеката који подразумевају креирање нових радних места и новог привредног амбијента.

 “Ова делегација и овдашња посета матичне Кине, како они кажу, и специјалне провинције Хонг Конг веома је важна и нимало не застајкује за претходним посетама, потогово имајући у виду да све посете овог типа заправо служе у формирању једног кластера, како  инфраструктурно инвестиционог с једне стране, тако и кластера који подразумева приватне иницијативе, односно оне инвестиционе пројекте који ће подстаћи и подићи  нашу привреде”, казао је Немања Јевтовић. 

Како је нагласио, Народна Република Кина у последњих 10 до 15 година доживљава озбиљан раст и у високо софистицираним индустријама, тако да је логичан след да и у овим индустријама, такође, видимо огроман напредак попут оног у ИТ индустрији, индустрији која подразумева додавање високе вредности, Шаред Сервице центрима и свим центрима везаних за дигиталну трансформацију.

“Све је више компанија које долазе и оснивају производне погоне код нас, траже могућност да уз производни погон који је индустријског типа донесу високу вредност кроз истраживање и развој и упошљавање младих талената Србије, којих све више има и који траже овакве прилике да се докажу у земљи и свету. У том контексту можемо свакако очекивати наставак ове историјске шансе и прилике наше земље у односу са Народном Републиком Кином, са тежњом да доводимо и спроводимо нове инвестиције”, рекао је Јевтовић.

На радном ручку са представницима Савета за трговински развој Хонг Конга речено је да је економска сарадња веома добра и да осим инфраструктурних, има потенцијала за ширење сарадње и у области трговине, услуга и туризма.

У склопу ове мисије Србију је посетило 70 инвеститора и пословних експерата из НР Кине и Хонг Конга.