Srbija 56. na Forbes listi zemalja najboljih za poslovanje u 2019.

Dec 31, 2018

Magazin Forbes je objavio godišnju listu najboljih država za poslovanje na kojoj se Srbija našla na 56. mestu. Na prvom mestu se po drugi put našla Velika Britanija.

Srbija je zauzela 56. mesto na listi Forbesa najboljih zemalja za poslovanje u 2019. godini među rangiranih 161 država. Na prvom mestu nalazi se Velika Britanija, a sledi je Švedska, na trećem mestu je Hong Kong.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 31. mestu, Hrvatska je na 52. poziciji, dok su se iza Srbije plasirale Makedonija na 68, Crna Gora na 72, i Bosna i Hercegovina na 98. mestu, prema tabeli objavljenoj na veb sajtu Forbesa.

Kada je reč o ostalim zemljama iz okruženja, Albanija se nalazi na 74. mestu, Mađarska na 40, Rumunija na 41, Grčka na 42, a Bugarska na 46.

Zanimljivo je da su Sjedinjene Države pale za pet pozicija na 17. mesto zbog, kako je obrazloženo, pogoršanja ličnih, trgovinskih i monetarnih sloboda u toj najvećoj svetskoj ekonomija "teškoj" 19,5 biliona USD.

Iz Forbesa navode da su rang listu "Najbolje zemlje za biznis 2019" formirali na osnovu 15 različitih kriterijuma, uključujući imovinska prava, inovacije, poreze, tehnologiju, korupciju, slobode (lična, trgovinska i monetarna), birokratiju i zaštitu investitora. Pored toga, kriterijumi su obuhvatili i radnu snagu, infrastrukturu, veličinu tržišta, kvalitet života i rizik.

Korišćeni su podaci objavljeni u izveštajima Freedom House, The Heritage Foundation, Alijanse za imovinska prava, Ujedinjenih nacija, Transparency International, Svetske banke, Svetskog ekonomskog foruma...

Forbes listu najboljih država za poslovanje možete pogledati ovde.