VESTI

Srpsko-italijanski poslovni forum u Beogradu

Mar 21, 2023

Čak 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije održale su preko 600 bilateranih sastanaka u okviru Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije

 

21. marta 2023. godine, Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijo Tajani svečano su otvorili Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Poseta Srbiji najveća je italijanska delegacija u poslednjih 10 godina, a sam događaj najveći poslovni forum u poslednjih pet godina na bilateralnom nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Italija iskreni prijatelj Srbije, na kog smo mogli da računamo i na našem evropskom putu, kao i u saradnji po svim važnim pitanjima. Vučić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla prošle godine 4,6 milijarde evra, dok je Italija rangirana kao drugi najveći investitor.

 

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

 

Zajedničku izjavu o saradnji dveju zemalja potpisali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani potpisali su Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije.

Sporazum između dve vlade o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva infrastrukture i transporta Italije o saradnji u oblasti transportne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović i izvršna direktorka Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE Alesandra Riči potpisali su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Instituta za internacionalizaciju italijanskih kompanija SIMEST potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i predsednik Instituta SIMEST Paskvale Salcano, dok su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i banke Casa Depositi e Prestiti potpisali ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i izvršni direktor banke Dario Skanapjeko.

Predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Konfederacije italijanske industrije u Srbiji Patricio dei Tos potpisali su Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije (PKS) i Konfederacije italijanske industrije u Srbiji.

Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije potpisali su predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Udruženja Filiera Italia Luiđi Skordamalja.

Memorandum o razumevanju na poljoprivrednom istraživanju i saradnji između Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema Srbije Biosens i Saveta za poljoprivredna i ekonomska istraživanja Republike Italije potpisali direktor Biosensa Vladimir Crnojević i generalni direktor Saveta Stefano Vakari - navodi se na sajtu Vlade.

Memorandum o razumevanju između Srpskog udruženja inženjera konsultanata i Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija potpisali su potpredsednik Srpskog udruženja inženjera konsultanata Nikola Matić i potpredsednik Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija Roberto Karpaneto.

 

Cilj Foruma - unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa

 

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ

Na forumu su održana tri okrugla stola: Tehnološke inovacije: Zelena i energetske tranzicija, zatim Održiva poljoprivreda i Agri-tek i Infrastruktura.

Srbiju očekuju velika ulaganja u zelenu transformaciju, održive izvore energije i energetsku transformaciju. Italijanske kompanije su prepoznate kao nosioci značajnih tehnologija u ovoj oblasti. U Srbiju već postoje i neki od velikih investitora, poput „Fintela“ koji  investira u vetroparkove u Srbiji. Cilj ovog panela su nove ideje i novi predlozi za unapređenje saradnje dveju zemalja u ovoj veoma važnoj oblasti za Srbiju.

Kada je reč o poljoprivredi, na forumu je bilo reči o primeni novih tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, jer je Italija jedna od zemalja lidera na svetskom tržištu u toj oblasti.

Na Forumu je razmatrano i pitanje saradnje u putnoj i železničkoj infrastrukturi, kao i na drugim velikim infrastrukturnim projektima, pošto je Italija zainteresovana da se poveže infrastrukturno sa Srbijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

U Srbiji je registrovano i aktivno gotovo 1.300 kompanija sa većinskim italijanskim kapitalom, italijanskih finansijskih institucija (banke, osiguravajuće kuće, lizing kompanije) i preduzetnika. Ukupno zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Među najznačanije investitore spadaju FCA, Intesa Sanpaolo, UnipolSai S.p.A./DDOR Novi Sad, Calzedonia, Vibac, Generali Group, Valy – Golden Lady, Benetton Group, Fulgar, Pompea. Ukupne italijanske investicije u Srbiji su dostigle 3,9 milijardi evra.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ