VESTI

ULAGANJA U BANJE DONOSE PROCVAT NAJLEPŠIH REGIONA SRBIJE – SVET ODUŠEVLJEN PRIRODNIM BOGATSTVIMA SRBIJE

Jan 31, 2022

Banje i klimatska mesta Srbije predstavljaju jedno od najvećih bogatstava turističke ponude Srbije, sa izrazitim potencijalom za dalja ulaganja u smeštajne, hotelske, medicinske i rekreativne kapacitete. Investicije u neke od čak 28 banja i 19 klimatskih oblasti omogućiće prvenstveno razvoj ovih sredina i privlačenje inostranih turista, prezentujući im autentične lepote i prirodna bogatstva naše zemlje i neponovljive i dinamične sadržaje koje odlikuju banje Srbije, zaključeno je na III investicionoj konferenciji Srbije „Spa&Wellness Real Estate“održanoj na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai.

 

III investicionu konferenciju Srbije na svetskoj manifestaciji Expo 2020 u Dubaiju otvorio je Nikola Janković, direktor Sektora za međunarodnu saradnju u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) i istakao da je Expo odlična platforma da se široka grupa potencijalnih investitora upozna sa potencijalima sektora banjskog turizma.

„Nakon ostvarenih značajnih rezultata u privlačenju stranih direktnih investicija u proizvodnom sektoru, zapošljavanja velikog broja ljudi i postepenog podizanja životnog standarda fokus države se sada pomera i na podršku razvoju banjskog turizma. Inostranim turistima su sve više interesantne autentične lokacije, prirodna bogatstva i mesta koja nude zdrav i aktivan odmor, što nam daje prostor da pospešimo ponudu naših banja i klimatskih mesta i podstaknemo njihovu popularnost među stranih gostima“, istakao je Janković.

Među prezentovanim mogućnostima za ulaganje predstavljene su i Ovčar banja, Slatinska i Atomska banja, koje se nalaze na teritoriji grada Čačka i Ovčarsko-kablarske klisure (OKK). Direktor Turističke organizacije grada Čačka Vojin Jakovljević rekao je da je ovaj kraj još uvek u potpunosti neiskorišćen potencijal u turističkom i banjskom smislu, s obzirom na jedinstvenost lokacije i netaknute prirode koja ga krasi.

„Kao što je poznato revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure predstavlja projekat od Nacionalnog značaja i podrazumeva preko 20 podprojekata koji upotpunjuju sistemsku obnovu OKK, sa fokusom na ekologiji i turizmu. Ulaganja u infrastrukturu i revitalizaciju ovog kraja će se nastaviti, a sve u cilju privlačenja investicija u zdravstveni i ugostiteljski sektor“, naglasio je Jakovljević na konferenciji.

 

Expo 2020 Serbia

Marko Čkonjević, brend menadžer Nacionalne platforme Srbija stvara kaže da su ponosni ukoliko su svojim radom, komunikacijski i vizuelno, uspeli da ovde približe investitorima dragulj Srbije kao što je Ovčar banja.

Angažovanje platforme Srbija stvara na projektima čačanskih banja je samo logičan nastavak nakon rada sa Turističkom organizacijom Srbije na kreairanju novog turistočk brenda Srbije, gde je inspiracija za novi brend Srbije kao turisičke destinacije pronađena u  dinamičnom doživljaju koji Srbija nudi na raskrsnici modernog i tradicionalnog, urbano i prirodno. Upravo je Ovčar Banja jedna od destinacija koja personifikuje taj dinamični doživljaj koji turisti mogu da razumeju, osete i dele dalje“, zaključio je Čkonjević.

RAS je prezentovala investitorima banje širom Srbije i razloge zbog kojih ulagači treba da kreiraju svoje nove uspešne priče upravo implementirajući projekte u Srbiji. Nemanja Jevtović, investicioni savetnik RAS, objašnjava da investitori već neko vreme prepoznaju potencijal naših banja. „Samo u protekle 3 godine u banjama i klimastskim mestima niklo je preko 13 modernih hotela čija inicijalna ukupna vrednost okvirno prevazilazi 200 miliona evra“, objašnjava Jevtović. 

Upravo su projekti kompanija A Hoteli i Marriott International & Millennium Resorts - Alpha Hotel Management predstavljeni investicionoj konferenciji „Spa&Wellness Real Estate“ kao  neke od uspešnih priča u ovom sektoru. Milena Aleksić, predstavnica A-hotela kaže da je zadovoljstvo predstaviti prvi srpski lanac hotela visoke kategorije pred međunarodnom publikom.

Vranjska Banja Resort najveći je projekat na Balkanu kompanije Marriott International i najveća investicija u turizam kompanije Millennium Resorts i kao takav prezentovan je na ovoj investicionoj konferenciji. Kako kaže Nikola Avram, direktor Alpha Hotel Management „kroz par godina Vranjska Banja će imati prve goste i ponuditi hotelske kapacitete na vrhunskom nivou koji će moći da odgovore potrebama  kako domaćih, tako i inostranih turista“.

Sledeći investicioni događaj Srbije na Expo 2020 Dubai biće specijalan biznis događaj - Serbia Cuntry Business Briefing, u okviru Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti, 15. februara. Tema će, prevashodno, biti hrana, poljoprivreda i savremene tehnologije. 

Expo 2020 Serbia