USPEŠNE PRIČE

Bosch

Opšte informacije

Bosch Group je vodeći globalni ponuđač tehnologija i usluga. Osnovan je u Štutgartu, u Nemačkoj, 1886. godine, kao radionica za preciznu mehaniku i elektroniku. U 2013, Bosch Grupa je ostvarila ukupan prihod od preko 77.7 milijardi evra i zapošljava oko 400,000 saradnika širom sveta. Poslovanje kompanije je podeljeno u četiri poslovna sektora: automobilska tehnologija, industrijska tehnologija, roba široke potrošnje i energetska i građevinska tehnologija.

Kao vodeći IoT dobavljač, Bosch nudi inovativna rešenja za pametne domove, Industriju 4.0 i povezanu mobilnost. Bosch sledi viziju mobilnosti koja je održiva, sigurna i uzbudljiva. Koristi svoju stručnost u senzorskoj tehnologiji, softveru i uslugama, kao i sopstveni IoT cloud, kako bi kupcima ponudio povezana, cross-domen rešenja iz jednog izvora. Sastoji se od oko 440 podružnica i regionalnih kompanija u približno 60 zemalja. Kompanija ima 126 međunarodnih lokacija širom sveta.

 

Poslovanje u Srbiji

Grupacija Bosch u Srbiji bavi se proizvodnjom, kao i istraživačko-razvojnim aktivnostima u automobilskoj industriji, preciznije proizvodnjom sistema, metlica i motora brisača. Pored toga, Bosch u Srbiji bavi se distribucijom širokog asortimana Bosch proizvoda: rezervnih delova i dijagnostičke opreme za automobilsku industriju, električnih ručnih alata, paleta proizvoda u delu termotehnike i sigurnosnih sistema, kao i aparata za domaćinstvo. I naravno, obavljaju se usluge za Bosch Grupu na globalnom nivou (Centar kompetencije za Automotive Aftermarket i ICT (informaciono-komunikacione tehnologije).

Proizvodnja i R&D centar nalaze se na nekih 30 km od Beograda, u opštini Pećinci. Fabrika u Pećincima počela je sa radom u 2012. godini i danas zapošljava preko 1.100 ljudi. Usluge globalne grupe obavljaju se u Bosch centru za kompetencije u Beogradu i uključuju automobilske usluge nakon prodaje i aktivnosti istraživanja i razvoja softvera (R&D).

Kompanija Bosch Srbija je ostvarila prodaju na lokalnom tržištu u 2019. godini u iznosu od 55 miliona evra. Ukupna neto prodaja, uključujući interne isporuke podružnicama, iznosila je 271 miliona evra u 2019. godini. Kompanija zapošljava više od 1.500 saradnika u Srbiji (od 31. decembra 2019. godine), a očekuje se da će se taj broj ove godine rasti.

„Atraktivnost lokacije, logističke prednosti, dostupnost kvalifikovane radne snage i veoma dobra podrška Vlade Republike Srbije i lokalne zajednice su glavni razlozi zbog kojih se Bosch grupa odlučila da investira u opštinu Pećinci i Republiku Srbiju”.

Jovanka Jovanović, generalni direktor kompanije Robert Bosch d.o.o Srbija

GRUNDFOS

Detaljnije

Leoni

Detaljnije

SIEMENS

Detaljnije

Continental Grupa

Detaljnije