USPEŠNE PRIČE

GRUNDFOS

Opšte informacije

Grundfos je proizvođač pumpi i pumpnih rešenja sa sedištem u Danskoj, ali direktno dostupan u 56 zemalja kroz 83 kompanije širom sveta, i uz široku mrežu distributera i partnera. Reč je o kompaniji koja obezbeđuje optimalna rešenja za upravljanje vodama. Samo u 2018. godini Grundfos je imao preko 3 milijarde evra prihoda. Širom sveta zapošljava 19.280 ljudi.

Godišnja proizvodnja iznosi više od 16 miliona pumpnih jedinica, cirkulacionih pumpi (UP), potopnih pumpi (SP) i centrifugalnih pumpi (CR). Pored toga, Grundfos proizvodi i električne motore za pumpe, kao i električne motore za odvojenu trgovinu i razvija i prodaje elektroniku za upravljanje pumpama i drugim sistemima.

Inovacije, održivost i izvrsnost neke su od osnovnih vrednosti Grundfosove proizvodnje pumpi i rada uopšte. Kompanija je orijentisana na energetsku efikasnost.

 

Poslovanje u Srbiji

  • 750 zaposlenih
  • Sedmi najveći izvoznik u Srbiji - izvoz od 200 miliona evra

Grundfos je počeo svoj rad u Srbiji 2010. godine u iznajmljenom pogonu u Novoj Pazovi, dok je u tom trenutku izgradnja sopstvenog proizvodnog pogona od 26.000 m² u Inđiji bila u toku.

Dve godine kasnije, decembra 2012. godine, zvanično je otvoren novi pogon u Inđiji, investicija procenjena na 60 miliona evra, u kojoj je zaposleno oko 200 ljudi, što je bio samo prvi korak projekta u Srbiji. S godihnama broj zaposlenih je postepeno rastao i danas dostigao cifru od 750 radnika.

Fabrika u Inđiji proizvodi više od 4 miliona pumpnih jedinica godišnje i predstavlja treći po veličini proizvodni pogon Grundfosa u svetu. Iz fabrike u Inđiji izvozi se preko 200 miliona evra robe širom sveta, što kompaniju čini sedmim najvećim izvoznikom u Srbiji.

U Srbiji kompanija proizvodi tri vrste pumpi, od kojjih je najprodavaniji i najpopularniji tip na svetu - centrifugalna pumpa - proizvod koji pokriva 50 odsto svetskog tržišta i proizvodi se u količini od 16 miliona godišnje.

U septembru 2019. godine Grundfos je proslavio desetogodišnjicu poslovanja u Srbiji i tom prilikom kompanija je predstavila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „BioBooster“. „BioBooster“ investicija, vredna dva miliona evra, u fabrici u Inđiji prva je lokacija izvan Skandinavije koja se može pohvaliti najsavremenijim pogonom.

 

„Obrazovana i kvalifikovana radna snaga, podsticaji za investitore i sporazumi o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom i Turskom, kao i razvijena infrastruktura i povoljan geografski položaj bili su ključni faktori za Grundfosove investicije u Srbiju.”.

Jim Toft Nielsen, generalni direktor Grundfos Srbija

Grundofs 4.png

Leoni

Detaljnije

SIEMENS

Detaljnije

Continental Grupa

Detaljnije

Bosch

Detaljnije