VESTI

Отворена фабрика Континентала у Новом Саду – последња реч технологије и посао за 500 људи

Mar 08, 2021

 

У Новом Саду отворена је фабрика за производњу аутомобилске електронике Continental Automotive Srbija у којој ће бити запослено више од 500 људи. Вредности инвестиције је око 140 милиона евра.

 

Фабрика немачког Континентала у Новом Саду налази се у индустријској зони Север IV и простире на 8 хиљада квадрата, а у њој ће се производити напредни електронске системе за управљање возилом.

Свечаном отварању фабрике присуствовали су представници компаније Continental, Њ.Е. амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, министарка привреде Анђелка Атансковић  и представници покрајинске Владе и Града Новог Сада.

Члан Извршног борда директора комапније Continental AG  Хелмут Мачи рекао је да су однос државе Србије и постојећа сарадња на свим нивоима власти у многоме помогли при успостављању, одржавању и ширењу пословање те компаније у Србији, али и читавом региону.

"Знање, посвећеност и отворени начин размишљања наших колега у Истраживачко - развојном центру, учврстили су нас у вери да можемо да очекујемо слично и са производним погоном", истакао је Мачи.

Генерални директор Continental-a у Новом Саду Саша Ђоринга изразио је уверење да ће ова фабрика поставити врло високе стандарде по питању квалитета радних услова и задовољства запослених.

"Драго ми је што ће млади људи у Србији имати прилику да креирају трендове на светском тржишту. Желим да се захвалим свима јер Србија и њени стручњаци ово заслужују. Иновативна електроника произведена овде биће наш технолошки допринос целом човечанству, са знаком 'Made in Serbia'. Србија и њена привреда ће имати велику корист јер ће људи моћи да раде и стварају у својој земљи", казао је Ђоринга.

 

 

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је отварање ове фабрике још један пример одличне сарадње Града Новог Сада, али и Покрајинске владе, као и Владе Србије са Немачком.

“Continental је пример добре сарадње, а тренд оваквих односа траје веома дуго. Немачка је партнер број један Србије, па чак и током пандемије. Од 2000. године више од две милијарде евра инвестиција има немачких у Србију, што је отворило преко 68.000 радних места", истакао је Шиб и додао да су такве инвестиције доказ да немачке компаније остају у Србији и доприносе све већој репутацији Србије као модерног и динамичног окружења за пословање.

Председник Србије Александар Вучић захвалио се захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта који је последња реч технологије, представницима Цонтинентала на одлуци да инвестирају у Србију, али и домаћим инжењерима, који су, како је рекао, умели да прикажу нашу памет у најбољем светлу и марљив рад. 

"Данас је ово трећи Континенталнов центар по броју људи (иза Немачке и Румуније), испред Аустрије и Француске што и много говори. Верујем да ће у овој фабрици само на почетку радити 500 људи, као и да ћемо гринфилд инвестицију да отварамо 2022. године ", рекао је Вучић.

Такође, председник је најавио да од октобра први пут креће дуално образовање и на факултетима у Новом Саду, те да је систем дуалног образовања један од разлога што је Србија могла да привуче велики број инвеститора.

Како је раније најављено, поред ове фабрике, компанија Continental планира изградњу још једне фабрике у радној зони Каћ где су купили парцеле у укупној површини 31 хектар.

Continental је већ три године присутан у Новом Саду и у свом Развојно-истраживачком центру упошљава више од 600 инжењера, те је нова инвестиција наставак улагања у центар војвођанске привреде и његову индустрију. Инжењери у Развојном центру у Новом Саду баве се свим решењима за управљање возилима.

 

Фотo: Тањуг/Јарослав Пап