VESTI

ПОТРЕБНО УНАПРЕЂЕЊЕ ЦЕФТА СПОРАЗУМА

Nov 17, 2017

БЕОГРАД – 21. новембра, 2017. године – ЦЕФТА споразум треба унапредити, а Влада Србије је спремна да учини корак више у правцу формирања заједничког економског простора у том региону, оценио је данас на отварању “CEFTA Week 2017”, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

 

ЦЕФТА недеља се обележава до 24. новембра, а кључна тема о којој ће се расправљати је решавање проблема слободног протока робе у земљама ЦЕФТА региона које имају споразуме о слободној трговини.

 

Љајић је упозорио да камиони у региону и даље на граничним прелазима чекају седам до 48 сати, годишње се изгуби 26 милиона сати због чекања камиона са робом на границама, док се око 800 милиона евра плаћа за различите врсте услуга на граничним прелазима, што је један одсто бруто домаћег производа земаља ЦЕФТА региона.

 

ЦЕФТА мора да се реформише, да се мења и да иде напред, поручио је потпредседник Владе Србије.

 

„У овој ЦЕФТА недељи се налазимо на прекретници тако да ће ЦЕФТА или искорачити и ићи у правцу већ економске интеграције или у правцу даље стагнације. Већ дуже време се вртимо у круг“, навео је Љајић.

 

Формирањем заједничког економског подручја на Западном Балкану може се значајније убрзати привредни раст свих земаља региона, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

 

Он је истакао да је реализација ЦЕФТА споразума допринела јачању политичке стабилности и подигла лествицу регионалне сарадње, унапредила либерализацију трговине, донела повећање међусобне размене унутар региона за 2,5 пута и са Европском унијом за 3,6 пута, а раст извоза чланица ЦЕФТА у друге економије региона за око 75 одсто. Истовремено малим и средњим компанијама омогућила је излазак на регионално тржиште као први корак у интернационализацији пословања.

 

У оквиру ЦЕФТА недеље, одржан је панел о процесу хармонизације инвестиционих политика у циљу стварања атрактивног инвестиционог простора Западног Балкана. Према подацима УНЦТАД Србија је, од потписивања приступнице тој организацији 2006. године, земља са највећим приливом страних инвестиција.

 

Представник Развојне агенције Србије Предраг Деретић истакао је да је РАС у 2017. надмашио прошлогодишњи деценијски рекорд у реализацији инвестиционих уговора и само у првих десет месеци ове године реализовао 24 уговора, укупне вредности 157 милиона евра. Према његовим речима, РАС до краја године очекује реализацију уговора вредности од око 200 милиона евра, која ће донети још око 10.000 нових радних места, што би био нови рекорд Србије у привлачењу инвестиција и отварању нових радних места.

 

ЦЕФТА недеља одржава се у Београду у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије, Секретаријата ЦЕФТА и Привредне коморе Србије.

 

ЦЕФТА недељом Србија завршава овогодишње председавање том организацијом основаном децембра 1992 године чије су чланице Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Молдавија, Црна Гора и Мисија Уједињених нација на Косову и Метохији УНМИК.

 

Србија остварује суфицит у размени са земљама чланицама те организације.