VESTI

RAS predstavio Program podrške za ulazak u lance dobavljača kolegama iz Kazahstana

Jan 29, 2021

Savetnici Razvojne agencije Srbije (RAS) predstavili su Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija učesnicima i realizatorima sličnog programa u Kazahstanu - Programa razvoja lanaca dobavljača Kazahstan.

cover vest.jpg

 

Prilikom virtuelnog susreta predstavnici RAS-a su kolegama iz Kazahstana, predstavnicima kazahstanskih malih i srednjih preduzeća i savetnicima kazahstanskog industrijskog i izvoznog centra „KazIndustri” predstavili ciljeve i korake u sprovođenju Programa podrške za ulazak u lance dobavljača koji se sprovodi u Srbiji. Takođe, bila je to prilika i za razmenu iskustava u sprovođenju aktivnosti programa.

SDPK - Supplier Development Project in Kazakhstan je projekat koji sprovodi grčka konsultantska kompanija Euroconsultants S.A., a glavni korisnik programa je Ministarstvo nacionalne ekonomije. Primarni partneri projekta su JSC Kazahstanski industrijski i izvozni centar „KazIndustri “ i NCE RK „Atameken “.

Svrha Programa razvoja dobavljača je unapređenje konkurentnost malih i srednjih preduzeća u Kazahstanu koji se bave proizvodnjom i pružanjem usluga u naftnoj i gasnoj, metalurškoj i rudarskoj industriji, kao i jačanje njihovog položaja u lancima snabdevanja. Glavni ciljevi su proširenje veza između malih i srednjih preduzeća i velikih domaćih i međunarodnih korporacija koje posluju u Kazahstanu i omogućavanje kazahstanskim malim i srednjim preduzećima da postanu sertifikovani dobavljači velikim stranim i domaćim kompanijama koje posluju u Kazahstanu.

Inače, kroz redovne aktivnosti projekat SDPK podrazumeva i online B2B susrete Meet the buyer” i studijske posete za svoje korisnike.  U januaru 2021. su organizovani poslovni susreti za kompanije iz sektora obrade metala na kojima je učestvovalo oko 180 kompanija, među kojima i 12 srpskih kompanija.

Od 25. do 29. januara organizovane su prezentacije srpskih kompanija, koje su ujedno i dobavljači multinacionalnih kompanija, firmama iz Kazakhstana. Neke od tih kompanija učestvovale su u programima u kojima se sprovodila EFQM metodologija.

Svoje iskustvo u poslovanju sa multinacionalnim kompanijama  predstavile su srpske kompanije poput FIMA” iz Mionice, Perform” iz Požege, Unipromet” iz Čačka, IVA 28” iz Obrenovca  i druge.