Вести

Конференција Invest in Serbia: Евидентно велико интересовање јапанских инвеститора за Србију

May 20, 2021

 

На данас одржаној онлине конференцији Invest in Serbia посвећеној јапанским компанијама и инвеститорима учествовало је преко 350 представника јапанских компанија које су имале прилику да чују о инвестиционој клими Републике Србије, али и искуствима јапанских инвеститора који већ послују у Србији.

Screenshot/RAS

Овај догађај намењен јапанским компанијама заједнички су организовале Развојна агенција Србије (РАС), Мизухо банка и Јапанска организација за спољну трговину (ЈЕТРО), канцеларија из Беча.

Носећи титулу једне од најпривлачнијих инвестиционих дестинација у свету, Србија је постала и једна од земаља за коју се све више интересују улагачи из Јапана. Са почетком реализације пројекта Тоyо Тире Цорпоратион у Инђији (Србија) постављањем камена темељца за фабрику ове године, као и објавом корпорације Nidec да је за свој нови производни погон, у који ће уложити пола од 1.5 милијарди евра планираних за инвестирање у Европи, изабрала управо Србију интересовање инвеститора за Србију кренуло је узлазном путањом, а посебно када је реч о јапанским улагачима. И у изазовном периоду пандемије Covid-19 Србија је успела да одржи ниво страних директних улагања (СДИ), али и заинтересованост инвеститора на истом, ако не и већем нивоу него пре пандемије.

На овом виртуелном догађају „Invest in Serbia“, који је окупио чак 350 учесника и заинтересованих компанија из Јапана, представници јапанских компанија поделили са учесницима разлоге због којих су се одлучили да инвестирају у Србији, као и своја искуства пословања нашој земљи.

Семинар је отворио Њ.Е. амбасадор Јапана у Србији Такахико Катсумата обративши се свим учесницима.

О предностима Србије као локације за улагање и својим разлозима због којих су за пројекте изабрали управо Србију говорили су Yуји Миyазаки потпредседник Тоyо Тire Corporation и Схинго Тсуји потпредседник Nidec Corporation, док са присутнима своје искуство пословања у Србији  поделили Тургут Коркут из Yаzaki Corporation и Бојан Мразовац из NTT Data Corporation.

Важан сегмент конференције било је и представљање инвестиционих потенцијала Републике Србије, инвестиционе климе, као и економских трендова у земљи, о чему је говорио в.д. директор РАС Радош Газдић. Такође, посебан акценат стављен је на билатералну и економску сарадњу са Јапаном с обзиром на то да наредне године године Србија и Јапан славе 140 година дипломатских односа.

Панелисти су такође били Горан Пекез из Јапанске Бизнис Алијансе у Србији (ЈБАС) који је о подршци коју ЈБАС пружа јапанским компанијама које одлуче да започну пословање у Србији и значају сарадње између јапанске и српске пословне заједнице. Такахиро Замамото из Мизухо банке говорећи о подршци компанијама које желе да уложе овде и Јиро Такеицхи који је говорио у име Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) о парнерству са приватним сектором.