Међународна сарадња

 

Сектор за међународну сарадњу РАС бави се успостављањем и унапређењем сарадње са свим релевантним међународним и регионалним институцијама, амбасадама, економским представништвима и сродним агенцијама и институцијама; учешћем у раду националних и међународних тела и организација; активностима на извештавању по националним и међународним програмским и стратешким документима; организацијом, планирањем и програмирањем програма и пројеката међународне развојне помоћи; преговара са донаторским организацијама приликом кандидовања пројеката; идентификује  потребе, планира, предлаже  и  непосредно имплементира пројекте из области међународне сарадње.

У оквиру Сектора за међународну сарадњу успостављена је дугогодишња сарадња са најеминентнијим институцијама/агенцијама за међународну сарадњу (USAID, JICA, SECO и сл.) и успешно су имплементирани бројни донаторски пројекти.

 

Најзначајнији пројекти:

  • ПСД - Пројекат подршке развоју приватног сектора

Реализован је у три града (Врање, Лесковац и Нови Пазар) и девет општина (Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош) јужне и југозападне Србије. Пројекат су заједнички реализовале Развојна агенција Србије и Америчка агенција за међународну сарадњу (USAID). Ово је први пројекат на свету који је USAID реализовао у директном партнерству са Владом друге државе. Кроз пројекат, вредан преко 4 милиона долара, подржано је 184 малих и средњих предузећа и осам кластера, а више од 380 корисника из категорије „жене и млади“ похађало је тренинг за почетнике у пословању, од којих је 71 учесник започео сопствени посао захваљујући бесповратној подршци пројекта.

Детаљније

 

  • Менторинг услуга и сарадња са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA)

Сарадња РАС и JICA јединствена је у свету по чињеници да је РАС прва институција која је у континуитету успешно реализовала 4 пројекта техничке сарадње са JICA, кроз коју је развијена и методологији реализације менторинг услуге. У току је процес одобравања и петог по реду пројекта који ће кроз сарадњу са JICA допринети  даљој институционализацији менторинга у земљама региона (Северна Македонија, БиХ и Црна Гора).

Менторинг је свеобухватан и релативно дуг процес подршке привредним субјектима који се налазе у пресудном тренутку за развој или опстанак, кроз пружање свеобухватне подршке корисницима. До сада је услугу менторинга, која је бесплатна,  у Србији користило преко 2.400 предузећа.

Више информација о пројекту

 

  • Швајцарски програм за промоцију извоза (SIPPO)

У складу са Меморандумом о разумевању закљученим са Swisscontact – агенцијом која реализује Швајцарски програм за промоцију извоза SIPPO у име Швајцарског секретаријата за економске односе SECO, РАС учествује у реализацији програма  као стратешки партнер.

Општи циљ програма је умрежавање, повезивање и јачање капацитета изозника из циљаних сектора и то: прерада природних састојака; техничко дрвo и  производња текстила са додатом вредношћу.

РАС је у оквиру пројекта креирао за SIPPO кориснике посебан  програм подршке намењен  за суфинансирање следећих активности: студијско путовање за истраживање циљаног сајма; наступ на међународним сајмовима у иностранству; унапређење сајамског наступа ангажовањем стручњака.

Више информација о пројекту