Вести

НА EXPO 2020 DUBAI ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОГУЋНОСТИ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ОДРЖИВИХ ИНВЕСТИЦИЈА У СРБИЈИ

Mar 21, 2022

Данас је у Дубаију, у оквиру Павиљона Републике Србије на светској изложби ЕXPО 2020 Dubai, одржан инвестициони форум под називом „Одрживе инвестиције – корак ка подстицању економског раста и остваривању напретка у периоду после пандемије“, који су организовали Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији, Влада Републике Србије и Развојна агенција Србије (РАС). У оквиру Форума одржана је и пета, последња у низу, инвестиционих конференција Србије, на овој манифестацији.

Фото: Expo 2020 Serbia

 

Форум је окупио учеснике из приватног и јавног сектора, државне званичнике, међународне експерте, као и велики број компанија из Србије и других европских и азијских земаља, како би  подстакао размену знања, искустава и најбољих примера из праксе, и промовисао могућности за повећање одрживих инвестиција у Србији.

Форум је отворен дискусијом о изазовима достизања Циљева одрживог развоја (COR) Агенде 2030 Уједињених нација, који представљају глобални стратешки оквир за смањење сиромаштва, подстицање економског раста и стварање једнаких услова за живот и рад сваког појединца, уз очување природних ресурса на планети.

Отварајући форум, стална представница UNDP-а у Србији, Франсин Пикап, истакла је да су пандемија Covid-19 и последична социо-економска криза проузроковали велики раскорак између потребних и доступних средстава за остваривање COR, што је посебно видљиво у земљама у развоју. Она је напоменула да су зато потребна већа улагања финансијских институција и инвеститора из приватног сектора, као и усклађивање њиховог пословања са глобалним стандардима заштите животне средине, друштвене одговорности и савесног корпоративног управљања.

 

Фото: Expo 2020 Serbia

 

 „У партнерству са Владом Републике Србије, УНДП подржава унапређење укупне инвестиционе климе у Србији са циљем да привучемо и задржимо стране инвестиције које доприносе одрживом социо-економском развоју земље. Верујем да ће овај Форум довести до нових партнерстава која ће унапредити ниво одрживих инвестиција у српску привреду“, подвукла је Пикап.

Специјална саветница председнице Владе Републике Србије за Агенду 2030, Славица Ђукић Дејановић, навела је да је према Извештају о напретку у достизању Циљева одрживог развоја из 2021. године Србија остварила благи напредак и да се налази на солидном 34. месту.

Потпуно је јасно да су за остваривање Агенде 2030 потребна заједничка улагања јавног и приватног сектора“, потврдила је Ђукић Дејановић. „Србија својим стратешким положајем, залагањем за стабилност и градњом чврстих веза са свим кључним економским партнерима, као и повољним пословним амбијентом и инвестиционом климом има све предуслове за подстицање компанија да улажу у пословање који ће имати позитиван утицај не само на економију и локалну заједницу, него на одрживи развој друштва у целини.“

На форуму се представио велики број компанија које већ послују у Србији у складу са принципима одрживости. О својим искуствима и о утицају инвестиција на локалну заједницу говорили су представници произвођача из области обновљиве енергије и ефикасног управљања водама, као што су Ветроелектране Балкана, BGS Alfa, Metito и други. Учесници Форума упознали су се и са пројектима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Града Београда у области развоја урбане инфраструктуре, као и са иновативним решењима српских научника за побољшање квалитета ваздуха у урбаним срединама и за одрживу производњу хране, уз смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, чију су реализацију  подржали UNDP и Глобални фонд за животну средину (GEF).

 

Фото: Expo 2020 Serbia

 

У оквиру форума одржана је и пета, а уједно и последња у низу инвестиционих конференција Србије, коју су организовали Развојна агенција Србије и целокупан Србија Еxпо тим. Представници Министарстава рударства и енергетике представили су инвеститорима и публици сектор енергетике са фокусом на обновљиве изворе енергије и правни оквир и могућности када је реч о пројектима у овој области.

Немања Јевтовић, саветник за инвестиције у РАС, истакао је да је за 2020. годину укупна бруто потрошња енергије из обновљивих извора у Србији премашила просек бруто потрошње Европске Уније, али и да као земља улажемо напоре у даље унапређење и повећање наших капацитета када је реч о видовима производње енергије.

"Просек бруто потрошње енергије из обновљивих извора у Европској Унији у 2020. години износи 22.1%, док у Србији је то 26.3%. То представља сигнал и мотивацију да улажемо још више у пројекте који ће омогућити производњу енергије на алтернативан и одржив начин, а данашња инвестициона конференција управо је један од начина да представимо потенцијалним инвеститорима све опције и могућности за улагања у ову област и на најбољи начин заокружимо представљање инвестиционих потенцијала Србије на манифестацији Еxпо 2020 овде у Дубаију", рекао је Јевтовић.

Конференција је представила неке од успешних пројеката, попут ветропаркова, и могућности за улагања у  соларну енергију, ветропаркове, биогас и геотермалне пројекте, као и потенцијалне инвестиције у одлагање отпада и депоније.

Форум „Одрживе инвестиције – корак ка подстицању економског раста и остваривању напретка у периоду после пандемије“ једна је од активности у оквиру пројекта „Промоција одрживих инвестиција“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој у партнерству са Владом Републике Србије, и уз подршку Фонда Уједињених нација за мир и развој и Одељења Уједињених нација за економска и социјална питања.

На светској изложби Еkspo 2020 Dubai, Развојна агенција Србија и целокупан Србија Еxпо тим у протеклих шест месеци организовали су укупно пет инвестиционих конференција на којима је презентована инвестициона клима Србије и могућности за улагања у различите секторе попут прехрамбене индустрије, биотехнологије, аутомобилске, хемијске индустрије, реал естате, смештајних капацитета бања и климатских области, сектор високих и ИKТ технологија и пројекте обновљивих извора енергије.

 

Foto: Expo 2020 Serbia