Вести

Одржан Састанак свих ментора „All Mentors Meeting

Dec 13, 2022

У оквиру RAS - JICA Пројекта „Оснаживање и даље успостављање услуге менторинга за мала и средња предузећа у земљама Западног Балкана“, одржан је Састанак свих ментора „All Mentors Meeting“

Београд, 8. децембар 2022. године - Након двогодишње паузе, у Београду је одржан All Mentors Meeting - годишњи састанак ментора. Ментори су представници акредитованих регионалних развојних агенција сертификовани у оквиру процеса успостављања стандардизоване услуге менторинга у Србији, који Развојна агенција Србије (РАС) од 2006. године спроводи у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA).

Од почетка реализације услуге стандардизованог менторинга, више од 4000 микро, малих и средњих предузећа у Србији добило је овај вид нефинансијске подршке од стране сертификованих ментора који поседују професионално искуство у раду са малим и средњим предузећима и  теоријски и практично су обучени уз подршку алата и знања експерата из Јапана.

На одржаном скупу менторима су представљени досадашњи резултати и планови за наредну годину. Испред JICA то су урадили г-дин Кato, стални JICA координатор и г-ђа Oikawa, вођа тима експерата JICA док је г-ђа Ана Жегарац, менаџер Пројекта у име РАС-а поручила да ће се кључне активности у наредној фази Пројекта односити на унапређење квалитета услуге, побољшање критеријума за селекцију као и  развој процедура за евалуацију и ресертификацију ментора и тренера.

Учесници су током догађаја имали прилику да се упознају са унапређењима тренинга за нове менторе које су реализовали чланови Радне групе састављене од  JICA и РАС тима као и 15 тренера за менторе и „On the job“ тренера.

Побољшања у оквиру свих седам модула тренинга, представили су искусни тренери, Љубица Месарош („Вештине комуникације“), Драгана Белензада („Управљање људским ресурсима“), Милица Чукарић („Управљање финансијама и бизнис план“), Саша Дедеић („Управљање производњом и KAIZEN“), Соња Јевремовић („Маркетинг и продаја“), Наташа Јовановић („Менторинг за старт уп“) и Љиљана Марковић („Менторинг за зрела предузећа“).

Услугу стандардизованог менторинга по раније утврђеној JICA - RAS методологији, у Србији спроводи око 60 активних ментора, од којих је 20 укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Северној Македонији) где се одржавају обуке нових ментора и „Тренинг на послу“.