Вести

ОТВОРЕН ПАВИЉОН СРБИЈЕ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ EXPO 2020 DUBAI

Oct 02, 2021

 

Павиљон Србије на светској изложби „Expo 2020 Dubai“ свечано је отворен 1. октобра. Посетиоци, привредне делегације и учесници из више од 190 земаља моћи ће наредних шест месеци да се упознају са 7000 година дугом историјом креативности и иновација на простору данашње Србије, од неолитске Винчанске културе до савремених достигнућа.

 

Фото: Expo 2020 Serbia

 

Српски павиљон отворио је председник Републике Србије Александар Вучић, а церемонији су присуствовали Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, високи званичници УАЕ, представници српских и међународних компанија, института и организација.

Марко Чадеж, председник ПКС, отвориће 2. октобра и Бизнис хаб Привредне коморе Србије на Светској изложби, који ће бити пословно средиште српске привреде током пола године трајања ове најзначајније манифестације на планети. У Бизнис хабу ће се одржавати презентације, конференције, састанци, инвестициони форуми, Б2Б сусрети.

 

Фото: Expo 2020 Serbia

 

 

На Светској изложби "Повезивање умова, стварање будућности" у Дубаију, која траје од 1. октобра 2021. године до 31. марта 2022. године, наша земља се представља темом “Србија ствара идеје - .Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност”.

Кроз више од 150 различитих манифестација, Србија ће представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма. Биће истакнута лидерска позиција Србије у областима као што су Теch/ICТ, стартап и иновације, здравство и Ковид-19 менаџмент, дигитална Е-управа, креативне индустрије, агрикултура и Е-агрикултура, и дигитално образовање.

Павиљон Србије налази се у срцу округа мобилности Светске изложбе (Моbility DIstrict), осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину неолитске Винчанске културе са дигитално напредном и модерном Србијом.

Наступ Србије на „ЕXPO 2020 DUBAI“ реализован је у сарадњи са Кабинетом председнице Владе Републике Србије – платформа Србија, Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије. 

Домаћини у Дубаију очекују да ће Светска изложба привући више од 25 милиона посетилаца током шест месеци трајања, што је највише што је једна манифестација икада имала кроз историју.

 

 

Фото: Expo 2020 Serbia