Вести

РАС на Конференцији „Grow Up – снага земље“

Jun 01, 2023

Радош Газдић, директор Развојне агенције Србије, учествовао је на панелу – Ланци снабдевања и извозна шанса који је организован у оквиру регионалне конференције Grow Up на Копаонику

 

Јединствена дебата, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредна комора Србије, оджана је кроз пет панела 31. маја и 1. јуна 2023. године на Копаонику.

Више од 30 стручњака из земље и региона говорило је током два дана. Присутнима су се обратили домаћи и страни еминентни научници и професори, највиши званичници Владе Србије, министри из региона - Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније, представници међународних институција, ЕУ, јавних предузећа, као и пословна јавност.

Другог дана Конференције, директор Развојне агенције Србије, Радош Газдић учествовао је на панелу „Ланци снабдевања и извозна шанса“. Учесници дебате били су и Душан Радичевић, генерални директор Al Dahra Србија, Милош Мијовић директор МК Farming, Предраг Миленовић, члан извршног одбора и директор дивизије за пословање са привредом Банка Интеса, проф. др Душан Живковић, декан пољпривредног факултета Универзитета у Београду, Младен Петковић из Привредне коморе Војводине и Александар Пановски, подсекретар покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Последњих година сведоци смо великих поремећаја у ланцима снабдевања. Пандемија корона вируса, блокада Суетског канала, као и рат у Украјини изазвали су кризу на глобалном нивоу. У тим ситуацијама, мали произвођачи и „кратки ланци снабдевања“ показали су се као решење.

Пољопривреда на годишњем нивоу дориноси 10 посто БДП, док вредност извоза пољопривредних производа износи око 4,7 милијарди евра. С обзиром да је Србија примарно пољопривредна земља, намеће се питање како и којим програмима подстакнути пољопривредну производњу и ускладити са потребама и глобалним трендовима.

Домаћа пољопривреда суочава са са глобалним, регионалним и локалним изазовима, те захтева предузимање конкретних мера. Развојна агенција Србије, годинама уназад помаже овај сектор кроз програм подстицаја за улагања у област производње прехрамбених производа, програм подстицаја ради аутоматизације постојећих капацитета, програм укључивања домаћих предузећа у ланце добављача као и кроз програм Интернационализације.

Да би мали домаћи произвођачи опстали на тржишту, неопходно је удруживање и формирање затвореног функционалног система. Следећи корак је партнерство са великим трговинским ланцима, закључак је панела посвећеног ланцима снабдевања.

На конференцији „Grow Up – снага земље“ отворена су најзначајнија питања, али и понуђени одговори и решења.

 

Фото: ТАНЈУГ / Страхиња Аћимовић