Вести

РАС представио Програм подршке за улазак у ланце добављача колегама из Казахстана

Jan 29, 2021

Саветници Развојне агенције Србије (РАС) представили су Програм подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија учесницима и реализаторима сличног програма у Казахстану - Програма развоја ланаца добављача Казахстан.

 

Приликом виртуелног сусрета представници РАС-а су колегама из Казахстана, представницима казахстанских малих и средњих предузећа и саветницима казахстанског индустријског и извозног центра „KazIndustri” представили циљеве и кораке у спровођењу Програма подршке за улазак у ланце добављача који се спроводи у Србији. Такође, била је то прилика и за размену искустава у спровођењу активности програма.

SDPK - Supplier Development Project in Kazakhstan”  је пројекат који спроводи грчка консултантска компанија Euroconsultants S.A., а главни корисник програма је Министарство националне економије. Примарни партнери пројекта су JSC Казахстански индустријски и извозни центар „KazIndustri“ и NCE RK „Atameken “.

Сврха Програма развоја добављача је унапређење конкурентност малих и средњих предузећа у Казахстану који се баве производњом и пружањем услуга у нафтној и гасној, металуршкој и рударској индустрији, као и јачање њиховог положаја у ланцима снабдевања. Главни циљеви су проширење веза између малих и средњих предузећа и великих домац́их и међународних корпорација које послују у Казахстану и омогућавање казахстанским малим и средњим предузећима да постану сертификовани добављачи великим страним и домаћим компанијама које послују у Казахстану.

Иначе, кроз редовне активности пројекат SDPK подразумева и онлине Б2Б сусрете “Meet the Buyer” и студијске посете за своје кориснике. У јануару 2021. су организовани пословни сусрети за компаније из сектора обраде метала на којима је учествовало око 180 компанија, међу којима и 12 српских компанија.

Од 25. до 29. јануара организоване су презентације српских компанија, које су уједно и добављачи мултинационалних компанија, фирмама из Казакхстана. Неке од тих компанија учествовале су у програмима у којима се спроводила EFQM методологија.

Своје искуство у пословању са мултинационалним компанијама  представиле су српске компаније попут “FIMA” из Мионице, “Perform” из Пожеге, “Unipromet” из Чачка, “IVA 28”из Обреновца  и друге.