Вести

ШВАЈЦАРСКА КОМПАНИЈА “REGENT LIGHTING” ОТВОРИЛА ПОГОН У СВИЛАЈНЦУ

Sep 21, 2021

 

У Свилајнцу отворена фабрика швајрцарске компаније “Regent Lighting” – више од 120 нових радних места.

Фото: Тањуг/Раде Прелић

 

Компанија “Regent Lighting” која се бави производњом индустријске расвете отворила је производни погон од око 6.500 квадратних метара у Слободној зони Свилајнац. Пре тога ова швајцарска компанија радила је од пролећа 2020. године у изнајмљеном простору, а у плану имају изградњу још једне хале од, такође, 6.000 квадратних метара.

Мимо представника инвеститора, свечаном обележавању почетка рада фабрике присуствао је председник Републике Србије, Александар Вучић, Њ.Е. амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид и председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

Извршни директор компаније Јерг Штајмајер најавио је да ће у прве четири године пословања у Свилајнцу уложити четири милиона евра.

Regent тренутно у Свилајнцу запошљава више од 80 радника, а план је да по завршетку друге фазе инвестирања запосли више од 250 радника.

Такође, компанија је део дуалног модела образовања, што је председник истакао да ће држава наставити да подржава јер је то модел који даје резултате.

 

Фото: Председништво/Димитрије Голл

 

Генерални директор компаније Regent Lighting Крис Шубах је рекао да је уверен да је изабрана права локација за фабрику.

“Оно што смо видели импресионирало ме је. Не само овај објекат, већ људи. Импресиониран сам радном етиком, професионализмом, амбицијом да се ради на развоју, а највише тимским духом захваљујући коме смо за кратко време успели да развијемо и овај пројекат”, рекао је Шубах.

Он је нагласио да је ово прва фабрика Regenta отворена ван Швајцарске од оснивања компаније 1908. године.

“Уверен сам да је ова инвестиција шанса да упишемо једно од најуспешнијих поглавља у историји наше компаније”, рекао је Шубах.

Њ.Е. амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид рекао је да му је драго што се Регент прикључује све већем броју швајцарских фирми које послују у Србији и запошљавају више од 12.000 радника.

“Укупно је 1,33 милијарде евра билателарних инвестиција и Швајцарска је сада шести страни инвеститор у Србији, а највећи инвеститор у овој години”, нагласио је амбасадор Шмид.

Слободна зона Свилајнац има седам страних инвеститора који послују у њеном режиму. У овој години Регент је трећа фабрика која је ту отворена, а 14. иначе у граду Свилајнцу. Компанија “Regent Lighting” је породична фирма основана 1908. године са више од 600 запослених у погонима у Швајцарској, Немачкој, Италији, Француској, Индији и сада у Србији.

Фото: Тањуг/Раде Прелић