Вести

СРБИЈА СВЕТСКИ ЛИДЕР ПО БРОЈУ ОТВОРЕНИХ РАДНИХ МЕСТА У 2016. ГОДИНИ

Aug 29, 2017

БЕОГРАД – 29. августа, 2017. године – Србија је светски лидер по броју отворених радних места у 2016. години, посматрано према броју становника, објављено је данас у најновијем извештају „IBM Global Locations Trend 2017“ .

Такође, по критеријуму броја креираних нових радних места у односу на број пројеката који су у 2016. години започели са реализацијом, Србија је заузела високо 5. место међу европским земљама, испред Мађарске, Чешке Републике, Румуније, Француске, Пољске, а 13. место међу осталим државама света.

„IBM Global Business Services“ већ неколико година уназад анализира активности на пољу улагања у Србију, а ово је до сада најбољи резултат који је Србија остварила и представља пораст од скоро 40 одсто у односу на 2015. годину.

В.д. директора Развојне агенције Србије (РАС) Радош Газдић оценио је да је овакав резултат последица вишегодишњег рада, великих напора и одрицања, али, што је најважније, синхронизованог залагања свих релевантних институција, почев од Владе Републике Србије, Министарства привреде, РАС, локалних самоуправа и потенцијалних инвеститора.

„До сада су нас најчешће наши врхунски спортисти у различитим дисциплинама радовали резултатима, сада смо и у дисциплини привлачења инвестиција у самом светском врху. Овакав резултат Србију сигурно високо позиционира и у будућности на мапи инвеститора и много говори о посвећености и преданости људи који раде на инвестиционим пројектима у Влади РС и РАС“, истакао је Газдић.

У прошлој години, кроз пројекте које РАС администрира реализована су 22 инвестициона уговора, која ће у наредном периоду донети око 240 милиона евра инвестиција и отворити више од 17.000 радних места, што је рекорд у последњих десет година.

РАС је у току ове године реализовала 16 уговора који ће генерисати више од 154 милиона евра улагања и омогућити отварање 7.000 нових радних места. Тренутно РАС ради са 50 потенцијалних инвеститора, чијом би одлуком да инвестирају у Србију биле реализоване инвестиције вредности од око милијарду евра и нових 20.000 радних места. Највећи број пројеката је из аутомобилске индустрије, али је велико интересовање и за електронску и машинску индустрију као и индустрију текстила и пољопривреду.

Према подацима Народне банке Србије (НБС) од 2007. године Србија је привукла укупно око 22 милијардe евра улагања, прошле године забележила је прилив од око 2,1 милијарде евра, а за првих шест месеци 2017. године Србија је забележила око милијарду евра директних страних улагања. Највећи број инвестиција долази из земаља Западне Европе, али и Блиског и Далеког истока, САД, Азије. 

Извештај Ernst&Young European Attractiveness Survey 2017

Напори и ангажман на привлачењу нових инвестиција су добили подршку и у новом извештају „Ernst&Young European Attractiveness Survey 2017“, где је Србија заузела 6. место међу европским земљама, по критеријуму отворених места као резултат привлачења страних директних инвестиција.

Извештај „FDIntelligence (ogranak Financial Times)

Србија је за свој напредак добила и позитивне оцене у најновијем извештају „FDIntelligence“ и у конкуренцији од 94 земље света, заузела прво место по индексу перформанси гринфилд директних страних инвестиција. Наведено је да је Србија у 2016. години привукла 12 пута више гринфилд директних страних улагања него што би се очекивало за економију те величине.

Предности инвестирања у Србији:

Најчећше спомињани разлози за инвестирање у Србији су првенствено политичка и економска стабилност; јединствен сет споразума о слободној трговини (ЕУ, САД, Царинска унија Русије, Белорусије и Казахстана, ЕФТА, ЦЕФТА, Турска) и тржиште од 1,2 милијарде потрошача производа Made in Serbia; 14 слободних зона; пореске олакшице; повољна географска локација; образована, квалификована и конкуретна радна снага; конкурентни оперативни трошкови и друго.

Томе у прилог говори велики број компанија које већ послују у Србији, а које су кроз нове пројекте више пута реинвестирале.