Вести

СРПСКИ ПРОИЗВОДИ НА САЈМУ ПРЕХРАНЕ У МОСКВИ

Sep 06, 2017

Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС) организују наступ 15 домаћих компанија из сектора производње и прераде воћа и поврћа, кондиторских и еко производа, месних прерађевина и пића, на међународном сајму прехране „WorldFood” који се од 11. до 14. септембра одржава у Москви.

Производне и извозне капацитете на сајму у Москви представиће: Агропром Горњи Таванкут, Бахус Параћин, Карнекс Врбас, Ћирић Агро Тител, ЕкоАгри Србија Бела Црква, ГМП Јарменовци, ИТН Група Београд, Јафа Црвенка, Југпром Лесковац, Лучић Група Сомбор, Миракс Аграр Београд, Вино Жупа, ПИК Јужни Банат Бела Црква, Пионир Суботица, Златиборац Мачкат.

“WorldFood” је одлична прилика да компаније из Србије представе своју понуду највећим регионалним купцима прехрамбених производа, успоставе контакте и склопе пословне аранжмане. Прошле године српске фирме на сајму у Москви договориле су нове извозне послове вредне више од седам милиона евра.

Oрганизатори изложбе Србије и наступа домаћих компанија у оквиру Националног штанда су РАС и ПКС уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији у оквиру Пројекта „Помоћ за трговину – подршка производним капацитетима у пољопривредном сектору“ који финансира Руска Федерација/УНДП Фонд за развој.
„World Food Moscow“ је један од водећих међународних сајмова из области прехрамбене индустрије на тржишту Русије и земаља бившег Совјетског Савеза. Постоји већ више од 20 година и одржава се на преко 56.000 m² у оквиру сајамског изложбеног простора „Експоцентар“. У 2016. години сајам је посетило око 29.000 посетилаца из 89 земаља који су имали прилику да се упознају са производним програмом више од 1.400 излагача из 65 земље света. 

Руска Федерација је трећи трговински партнер Србије. У првих шест месеци 2017, робна размена достигла је скоро 1,3 милијарде долара. Извоз из Србије на руско тржиште вредео је 471 милион долара и већи је за 24,1 одсто него у првом полугођу 2016. Очекује се да до краја године извоз у Русију премаши милијарду долара. У сектору прехране Србија бележи раст извоза воћа и поврћа, млечних производа и напитака, меса и месних прерађевина.