Вести

Српско-италијански пословни форум у Београду

Mar 21, 2023

Чак 246 компанија из Србије и 149 из Италије одржале су преко 600 билатераних састанака у оквиру Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије

 

21. марта 2023. године, Београд - Председник Србије Александар Вучић и потпредседник Савета министара и министра спољних послова и међународне сарадње Италије Антонијо Тајани свечано су отворили Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

Посета Србији највећа је италијанска делегација у последњих 10 година, а сам догађај највећи пословни форум у последњих пет година на билатералном нивоу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Италија искрени пријатељ Србије, на ког смо могли да рачунамо и на нашем европском путу, као и у сарадњи по свим важним питањима. Вучић је истакао да је спољнотрговинска размена две земље достигла прошле године 4,6 милијарде евра, док је Италија рангирана као други највећи инвеститор.

 

Србија и Италија потписале 11 докумената о сарадњи

 

Заједничку изјаву о сарадњи двеју земаља потписали су министар спољних послова Ивица Дачић и потпредседник Савета министара и министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

Министарка културе Маја Гојковић и потпредседник Савета министара и министар спољних послова Италије Антонио Тајани потписали су Споразум о филмској копродукцији између Владе Србије и Владе Италије.

Споразум између две владе о узајамном признавању и замени возачких дозвола потписали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадор Италије у Србији Лука Гори.

Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства инфраструктуре и транспорта Италије о сарадњи у области транспортне инфраструктуре потписали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и амбасадор Италије у Србији Лука Гори.

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић и извршна директорка Агенције за осигурање послова спољне трговине SACE Алесандра Ричи потписали су Меморандум о разумевању између Владе Србије и Агенције за осигурање послова спољне трговине SACE.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Института за интернационализацију италијанских компанија SIMEST потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и председник Института SIMEST Пасквале Салцано, док су Меморандум о разумевању између Владе Србије и банке Casa Depositi e Prestiti потписали министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и извршни директор банке Дарио Сканапјеко.

Председник ПКС Марко Чадеж и председник Конфедерације италијанске индустрије у Србији Патрицио деи Тос потписали су Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије (ПКС) и Конфедерације италијанске индустрије у Србији.

Меморандум о разумевању у области пољопривреде и прехрамбене индустрије потписали су председник ПКС Марко Чадеж и извршни директор Удружења Филиера Италиа Луиђи Скордамаља.

Меморандум о разумевању на пољопривредном истраживању и сарадњи између Истраживачко-развојног института за информационе технологије биосистема Србије Биосенс и Савета за пољопривредна и економска истраживања Републике Италије потписали директор Биосенса Владимир Црнојевић и генерални директор Савета Стефано Вакари - наводи се на сајту Владе.

Меморандум о разумевању између Српског удружења инжењера консултаната и Италијанског удружења инжењерских, архитектонских и техничко-економских консултантских организација потписали су потпредседник Српског удружења инжењера консултаната Никола Матић и потпредседник Италијанског удружења инжењерских, архитектонских и техничко-економских консултантских организација Роберто Карпането.

 

Циљ Форума - унапређења укупних економских односа

 

Фото: ТАНЈУГ/СТРАХИЊА АЦИМОВИЋ

На форуму су одржана три округла стола: Технолошке иновације: Зелена и енергетске транзиција, затим Одржива пољопривреда и Агри-тек и Инфраструктура.

Србију очекују велика улагања у зелену трансформацију, одрживе изворе енергије и енергетску трансформацију. Италијанске компаније су препознате као носиоци значајних технологија у овој области. У Србију већ постоје и неки од великих инвеститора, попут „Финтела“ који  инвестира у ветропаркове у Србији. Циљ овог панела су нове идеје и нови предлози за унапређење сарадње двеју земаља у овој веома важној области за Србију.

Када је реч о пољопривреди, на форуму је било речи о примени нових технологија у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, јер је Италија једна од земаља лидера на светском тржишту у тој области.

На Форуму је разматрано и питање сарадње у путној и железничкој инфраструктури, као и на другим великим инфраструктурним пројектима, пошто је Италија заинтересована да се повеже инфраструктурно са Србијом и другим земљама Западног Балкана.

У Србији је регистровано и активно готово 1.300 компанија са већинским италијанским капиталом, италијанских финансијских институција (банке, осигуравајуће куће, лизинг компаније) и предузетника. Укупно запошљавају око 50.000 људи.

Међу најзначаније инвеститоре спадају FCA, Intesa Sanpaolo, UnipolSai S.p.A./DDOR Novi Sad, Calzedonia, Vibac, Generali Group, Valy – Golden Lady, Benetton Group, Fulgar, Pompea. Укупне италијанске инвестиције у Србији су достигле 3,9 милијарди евра.

Фото: ТАНЈУГ/СТРАХИЊА АЦИМОВИЋ