Вести

СТОТИНУ Б2Б САСТАНАКА НАШИХ ПРИВРЕДНИКА У ДУБАИЈУ

Oct 21, 2021

 

Компаније, институције и стартапови из Србије, који учествују на тематској недељи "Свемир" Светске изложбе у Дубаију, на централном пословном догађају у Бизнис хабу Србије имали су око стотину Б2Б састанака са привредницима и научницима Азије, Европе, Америке и Африке и очекују да ће договори и успостављена сарадња убрзо резултирати конкретним пословима.

 

Фото: Expo 2020 Serbia

 

"Сви контакти остварени током боравка на Светској изложби на тематској недељи Свемир добра су основа за изградњу даље пословне комуникације, а све је у рукама самих привредника и њихове упорности и спремности", истиче Ана Раичевић, секретар Удружења за металску индустрију ПКС.

Компаније су имале веома динамичан програм, учествовале су на ''Space Business Forum-у'' где су се упознале са развојем свемирских технологија, истраживањима свемира и коришћењем ресурса.

На Америчком павиљону разговарали су са представницима Boeing, Jacobs, Lockheed Martin и Starlab Oasis о могућностима сарадње и заједничких послова, а одржани су бројни билатерални састанци и са представницима УАЕ, Словачке, Мексика, Литваније, Сирије, Аргентине и других држава.

„Компанијама су отворена врата Aerospace hub-a у Слободној зони Дубаија где већ послују светски гиганти попут Lufthansa, Generaleletric, Airbus и Амазона, а наше фирме имају повластице приликом регистрације, закупа простора и пословног умрежавања“, додала је представница ПКС.

Наступ на EXPO 2020 DUBAI привредници виде као прилику за ширење на друга тржишта, од Хонг Конга до Њујорка, али и да се Србија позиционира у космичкој индустрији и повеже са свемирским агенцијама у Европи, Азији, Америци.

„На Еxpo 2020 Dubai упознали смо неколико нових потенцијалних партнера којима смо понудили наше производе. Након Дубаија очекујемо почетак преговора за конкретне послове. Треба бити стрпљив и упоран јер овакви послови траже време од представљања до реализације“, истиче Јелена Екмеџић из компаније Kонелек.

Светска изложба у Дубаију омогућила нам је контакте са представницима компанија из авио индустрије које не бисмо могли лако да остваримо самостално. Захваљујући ПKС и канцеларији у Дубаију остварени су значајни контакти, ово је сјајна иницијатива и увек ћемо се радо одазивати, додаје Екмеџић.

И наша компанија Сага има одлична искуства како на тематској недељи Свемир тако и на сајму ICT Gitex где су се такође представили.

"Иако највише радимо на домаћем тржишту имамо и референце на Блиском истоку, а Дубаи нам је одлична прилика да на једном месту великом броју потенцијалних корисника понудимо наше производе и услуге", рекао је Синиша Љубојевић из компаније Сага.

Веселин Банковић, власник компаније SpecTec Middle East која већ две деценије послује у УАЕ и бави се софтверским решењима за индустрију бродског транспорта нафте и гаса каже да су компаније из Србије веома конкурентне и могу одлично да се позиционирају на тржиштима Блиског истока у свим сегментима бизниса од ИТ до индустрије хране захваљујући квалитету производа, али и инвентивности, иновативности и креативности наших људи. Отварање Бизнис хаба Србија, по његовим речима, велика је подршка нашим привредницима да се што боље снађу на овом тржишту, квалитетно информишу о свим условима пословања, представе и промовишу.

Привредници су у простору Бизнис хаба представили и своја достигнућа у области авио и свемирских технологија.

 

Фото: Expo 2020 Serbia