USPEŠNE PRIČE

Bosch

Опште информације

Bosch Group је водећи глобални понуђач технологија и услуга. Основан је у Штутгарту, у Немачкој, 1886. године, као радионица за прецизну механику и електронику. У 2013, Bosch Група је остварила укупан приход од преко 77.7 милијарди евра и запошљава око 400,000 сарадника широм света. Пословање компаније је подељено у четири пословна сектора: аутомобилска технологија, индустријска технологија, роба широке потрошње и енергетска и грађевинска технологија.

Као водећи IoT добављач, Bosch нуди иновативна решења за паметне домове, Индустрију 4.0 и повезану мобилност. Bosch следи визију мобилности која је одржива, сигурна и узбудљива. Користи своју стручност у сензорској технологији, софтверу и услугама, као и сопствени IoT cloud, како би купцима понудио повезана, cross-домен решења из једног извора. Састоји се од око 440 подружница и регионалних компанија у приближно 60 земаља. Компанија има 126 међународних локација широм света.

Пословање у Србији

Групација Bosch у Србији бави се производњом, као и истраживачко-развојним активностима у аутомобилској индустрији, прецизније производњом система, метлица и мотора брисача. Поред тога, Bosch у Србији бави се дистрибуцијом широког асортимана Bosch производа: резервних делова и дијагностичке опреме за аутомобилску индустрију, електричних ручних алата, палета производа у делу термотехнике и сигурносних система, као и апарата за домаћинство. И наравно, обављају се услуге за Bosch Групу на глобалном нивоу (Центар компетенције за Automotive Aftermarket и ICT (информационо-комуникационе технологије).

Производња и R&D центар налазе се на неких 30 км од Београда, у општини Пећинци. Фабрика у Пећинцима почела је са радом у 2012. години и данас запошљава преко 1.100 људи. Услуге глобалне групе обављају се у Bosch центру за компетенције у Београду и укључују аутомобилске услуге након продаје и активности истраживања и развоја софтвера (R&D).

Компанија Bosch Србија је остварила продају на локалном тржишту у 2019. години у износу од 55 милиона евра. Укупна нето продаја, укључујући интерне испоруке подружницама, износила је 271 милиона евра у 2019. години. Компанија запошљава више од 1.500 сарадника у Србији (од 31. децембра 2019. године), а очекује се да ће се тај број ове године расти.

„Атрактивност локације, логистичке предности, доступност квалификоване радне снаге и веома добра подршка Владе Републике Србије и локалне заједнице су главни разлози због којих се Bosch група одлучила да инвестира у општину Пећинци и Републику Србију”.

Јованка Јовановић, генерални директор компаније Robert Bosch d.o.o Србија

GRUNDFOS

Detaljnije

Leoni

Detaljnije

SIEMENS

Detaljnije

Continental Grupa

Detaljnije