USPEŠNE PRIČE

Continental Група

Опште информације

Continental AG, са седиштем у Хановеру, Немачка, је један од највећих произвођача гума и добављач за аутоиндустрију широм света. Continental Група бави се развојем технологија и услуга за одрживу и повезану мобилност људи и њихове робе.

Основана 1871. године, компанија креира и производи функционалне делове, компоненте и системе за аутомобилске и друге важне индустрије. Данас представља лидера у овој индустрији нудећи сигурна, ефикасна, интелигентна и приступачна технолошка решења за возила, машине, саобрац́ај и транспорт. У 2019. години Continental је остварио продају од 44,5 милијарди евра и тренутно запошљава више од 230.000 људи у 59 земаља света.

Пословање у Србији

Continental ContiTech AG је највећи светски специјалиста за технологију гуме и пластике у сектору гуме која није гума. Компанија развија и производи функционалне делове, компоненте и системе за аутомобилску и друге важне индустрије.

Serbia ContiTech Fluid започео је производњу црева и цевовода у Суботици у новембру 2012. Поред тога, компанија је у 2018. отворила Истраживачко-развојни центар за унутрашњост и системе контроле безбедности у Новом Саду. Реч је о инвестицији од 5 милиона евра само у R&D центар, док је у све пројекте у Србији Continental уложио око 28 милиона евра и до сада је запослио најмање 750 људи.

Continental Automotive Serbia у Новом Саду (R&D центар) чине две пословне јединице које раде на иновативним производима и решењима везаним за будућност аутомобилске индустрије. Центар за истраживање и развој има огроман допринос у стварању глобалних трендова попут дигитализације, аутономне и безбедне вожње и електромобилности. За непуне три године од оснивања и почетка рада 2017. године, Continental Automotive Serbia је ангажовао преко 500 високо квалификованих инжењера који развијају електронске производе за водеће светске путничке аутомобиле и комерцијална возила као што су Mercedes, BMV, MAN, Volvo.

Немачка компанија истиче неколико фактора који су утицали на њихову одлуку да инвестирају у Србију, од којих су најважнији добра логистичка повезаност и доступност веома квалификованих радника који су мотивисани и прилагодљиви. Још један важан фактор је географска близина других Континенталових компанија и брза, поуздана и економична реализација самог пројеката. То све је резултирало веома брзом реализацијом пројекта у Србији – за мање од 10 месеци од почетка грађевинских радова серијска производња у Србији је могла да почне.

Саша Циоринга, генерални директор Continental у Србији, наглашава квалитете радника у Србији као предуслов значајне будућности Континентала у Србији.

“Срби се истичу по томе што су амбициозни, упорни, вредни. Имају такмичарски дух и то их чини веома перформантним у пројектима, и њихов допринос у пројектима је огроман. Feedback из Немачке, Француске, САД и свих других локација са којима радимо је од „Феноменално“, „Фантастично“ на више. Мислим да ће локација једног дана бити најбоља локација света у Continental-у. Циљ је да направимо праву аутомобилску револуцију управо из Новог Сада.”.

Саша Циоринга, генерални директор Continental Automotive Serbia Нови Сад (Септембар, 2019)

GRUNDFOS

Detaljnije

Leoni

Detaljnije

SIEMENS

Detaljnije

Continental Grupa

Detaljnije