USPEŠNE PRIČE

GRUNDFOS

Опште информације

Grundfos је произвођач пумпи и пумпних решења са седиштем у Данској, али директно доступан у 56 земаља кроз 83 компаније широм света, и уз широку мрежу дистрибутера и партнера. Реч је о компанији која обезбеђује оптимална решења за управљање водама. Само у 2018. години Grundfos је имао преко 3 милијарде евра прихода. Широм света запошљава 19.280 људи.

Годишња производња износи више од 16 милиона пумпних јединица, циркулационих пумпи (УП), потопних пумпи (СП) и центрифугалних пумпи (ЦР). Поред тога, Grundfos производи и електричне моторе за пумпе, као и електричне моторе за одвојену трговину и развија и продаје електронику за управљање пумпама и другим системима.

Иновације, одрживост и изврсност неке су од основних вредности Grundfos-ове производње пумпи и рада уопште. Компанија је оријентисана на енергетску ефикасност.

Пословање у Србији

  • 750 запослених
  • Седми највећи извозник у Србији - извоз од 200 милиона евра

Grundfos је почео свој рад у Србији 2010. године у изнајмљеном погону у Новој Пазови, док је у том тренутку изградња сопственог производног погона од 26.000 м² у Инђији била у току.

Две године касније, децембра 2012. године, званично је отворен нови погон у Инђији, инвестиција процењена на 60 милиона евра, у којој је запослено око 200 људи, што је био само први корак пројекта у Србији. С годинама број запослених је постепено растао и данас достигао цифру од 750 радника.

Фабрика у Инђији производи више од 4 милиона пумпних јединица годишње и представља трећи по величини производни погон Grundfos-а у свету. Из фабрике у Инђији извози се преко 200 милиона евра робе широм света, што компанију чини седмим највец́им извозником у Србији

У Србији компанија производи три врсте пумпи, од којјих је најпродаванији и најпопуларнији тип на свету - центрифугална пумпа - производ који покрива 50 одсто светског тржишта и производи се у количини од 16 милиона годишње.

У септембру 2019. године Grundfos је прославио десетогодишњицу пословања у Србији и том приликом компанија је представила постројење за пречишћавање отпадних вода „BioBooster“. „BioBooster“ инвестиција, вредна два милиона евра, у фабрици у Инђији прва је локација изван Скандинавије која се може похвалити најсавременијим погоном.

„Образована и квалификована радна снага, подстицаји за инвеститоре и споразуми о слободној трговини са Руском Федерацијом и Турском, као и развијена инфраструктура и повољан географски положај били су кључни фактори за Grundfos-ове инвестиције у Србију.”.

Jim Toft Nielsen, генерални директор Grundfos Србија

Grundofs 4.png

GRUNDFOS

Detaljnije

Leoni

Detaljnije

SIEMENS

Detaljnije

Continental Grupa

Detaljnije