ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА 23. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ У МОСТАРУ, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

 

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, на основу Уговора о заједничкој организацији наступа домаћих привредника на Међународном сајму привреде у Мостару, Босна и Херцеговина, закљученог дана 19.01.2022. године између Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије и Правила о учествовању на сајму од 26.10.2021. године, заједнички објављују

 

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ

НА 23. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ У МОСТАРУ,

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

 

 

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на предстојећем 23. Међународном сајму привреде који ће се одржати у Мостару, Босна и Херцеговина, у периоду од 5. до 9. априла 2022. године.

Тржиште Босне и Херцеговине водеће је извозно тржиште за домаћу привреду, уз обим размене који достиже вредност од око 2,3 милијарди евра и суфицит домаће привреде од скоро 780 милиона евра годишње. Осим географске близине и позитивних трендова у обиму раста робне размене, на тржишту БиХ, могућности за пласман домаћих производа су знатно веће.

Наступ на Мостарском сајму добра је прилика да домаћи излагачи представе своје производе и пласирају их на тржиште Босне и Херцеговине али и трећа тржишта, као и да учврсте постојеће и стекну нове пословне контакте.

Мостарски сајам привреде (www.mostar-fair.com/bs/sajam_gospodarstva) је по броју излагача и посетилаца, једaн од најуспешнијих сајамских изложби у Босни и Херцеговини, који на простору од око 30.000м2 окупља сваке године излагаче из више од 20 земаља из региона и Европске уније, а ове године земља партнер биће Мађарска.

Будући да је овај сајам по профилу општи, представиће се производи из металске и грађевинске индустрије, пољопривредне и прехрамбене индустрије, аутомобилске индустрије и других, као и сектор услуга, од банкарства до туризма. Током трајања сајма, одржаће се и подсајамска манифестација – Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.

Излагање у оквиру националног штанда је без надокнаде, а излагачи самостално организују и сносе трошкове пута, смештаја и транспорта експоната. Овај вид подршке је облигациони, па ће самим тим сваком излагачу бити омогућена сарадња у пуном капацитету са организаторима током припрема и трајања самог сајма.

Организатори сносе трошкове закупа простора, изградње штанда и пратећих промотивних активности.

Право на учешће на сајму привреде у Мостару, у оквиру националног штанда Србије, који ће ове године бити на површини од 150 м2, имају привредна друштва и предузетници регистровани у Републици Србији који се баве производњом и прерадом у сектору прехрамбене индустрије, индустрије намештаја, грађевинске индустрије, текстилне индустрије, металске и машинске индустрије.

Попуњена, потписана, оверена и скенирана пријава као и скенирано Уверење Пореске управе Министарства финансија о измирењу доспелих пореза примаће се до уторка, 22. фебруара 2022. године, а шаљу се електронском поштом на e-mail: bojana.lalovic@pks.rs  и tatjana.beuk@pks.rs.

Оригинал уверење Пореске управе Министарства финансија о измирењу доспелих пореза и доприноса, заједно са попуњеном, потписаном и овереном пријавом неопходно је послати поштом, на адресу: Привредна комора Србије, ул. Ресавска 13-15, 11000 Београд, са назнаком: Центар за организацију сајмова, манифестација и догађаја, за Јованку Ћалина -  Пријава за сајам Мостар 2022. 

Рок за достављање пријава је до уторка, 22.2.2022. године, до 16 часова.

У случају да се на јавни позив пријави мање од 5 привредних субјеката организатори задржавају право да без икаквих последица откаже наступ. У случају пријављивања већег броја учесника предност у рангирању ће зависити од:

  • висине оствареног извоза у претходној години,
  • успешности наступа на претходним сајмовима у организацији Агенције или Коморе,
  • постојања новог дизајнерског решења, новог производа, производног процеса и сл,
  • времена подношења пријаве.

Испуњеност услова и избор излагача утврђују организатори у складу са Правилима о учествовању на сајму.

 

За све неопходне информације, можете контактирати представнике Привредне коморе Србије – Бојану Лаловић на број: 011/3300 919 и 066/ 875 1264; Татјану Беук Пирушић на број: 011/3300-912 066/875-1161 или представника Развојне агенције Србије - Инес Новосел на број 011/3398-774 и 069/3397-621.

 

ПРАТЕЋА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

  1. Јавни позив
  2. Пријава за сајам
  3. Правила о учествовању на сајмовима