VESTI

Mogućnosti ulaganja i proširenja poslovanja preduzeća iz Srbije u Republici Srpskoj

Nov 10, 2022

U Republici Srpskoj su prisutne 34 investicije, a registrovano je 150 privrednih društava iz Republike Srbije

 

Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija Republike Srpske, u okviru 7. Međunarodnog foruma o saradnji, održale su okrugli sto:  „Mogućnosti ulaganja i proširenja poslovanja preduzeća iz Srbije u Republici Srpskoj“.

Pored trgovine, koja predstavlja jedan od najznačajnijih stubova ekonomskih odnosa dve republike, posebno mesto pripada i investicionoj saradnji. Srbija je prvi po veličini strani ulagač u Republiku Srpsku, sa ukupnim ulaganjima od dve milijarde i 141 milion evra. Srbija se pozicionirala kao vodeći investitor u  Republiku Srpsku, investirajući pre svega u telekomunikacioni sektor, finansijski sektor, poljoprivredno – prehrambeni i sektor farmacije. Novim investicionim planom Republike Srbije predviđeno je da se u Republiku Srpsku investira oko 500 miliona evra, a najvažniji planirani projekti su izgradnja aerodroma Trebinje, izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo-deonica Bijeljina-Sremska Rača, kao i izgradnja HE Buk.

Panel diskusija je organizovana sa ciljem da se  kompanijama iz Srbije približe mogućnosti za investiranje u Republiku Srpsku, kao i raspoloživi programi podrške i podsticaja. Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske,  Razvojne agencije Republike Srpske ,Grada Zvornika, opština Milići i Vlasenica, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije zajedno sa delegacijom privrednika iz Srbije koji su svojim  prisustvom  značajno doprineli razmeni ideja, saveta i iskustva u cilju unapređenja investicione klime u  Republici  Srpskoj.

Učesnici Okruglog stola su se složili i da je regionalna saradnja okvir za razvoj država regiona kojom se otvara mogućnost zajedničkog delovanja u cilju privlačenja investicija i bržeg ekonomskog razvoja.

  

Foto: Razvojna agencija Republike Srpske