Вести

Могућности улагања и проширења пословања предузећа из Србије у Републици Српској

Nov 10, 2022

У Републици Српској су присутне 34 инвестиције, а регистровано је 150 привредних друштава из Републике Србије

 

Развојна агенција Србије и Развојна агенција Републике Српске, у оквиру 7. Међународног форума о сарадњи, одржале су округли сто:  „Могућности улагања и проширења пословања предузећа из Србије у Републици Српској“.

Поред трговине, која представља један од најзначајнијих стубова економских односа две републике, посебно место припада и инвестиционој сарадњи. Србија је први по величини страни улагач у Републику Српску, са укупним улагањима од две милијарде и 141 милион евра. Србија се позиционирала као водећи инвеститор у  Републику Српску, инвестирајући пре свега у телекомуникациони сектор, финансијски сектор, пољопривредно – прехрамбени и сектор фармације. Новим инвестиционим планом Републике Србије предвиђено је да се у Републику Српску инвестира око 500 милиона евра, а најважнији планирани пројекти су изградња аеродрома Требиње, изградња ауто-пута Београд-Сарајево-деоница Бијељина-Сремска Рача, као и изградња ХЕ Бук.

Панел дискусија је организована са циљем да се  компанијама из Србије приближе могућности за инвестирање у Републику Српску, као и расположиви програми подршке и подстицаја. Округлом столу су присуствовали и представници Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, Завода за запошљавање Републике Српске,  Развојне агенције Републике Српске ,Града Зворника, општина Милићи и Власеница, као и представници Развојне агенције Србије заједно са делегацијом привредника из Србије који су својим  присуством  значајно допринели размени идеја, савета и искуства у циљу унапређења инвестиционе климе у  Републици  Српској.

Учесници Округлог стола су се сложили и да је регионална сарадња оквир за развој држава региона којом се отвара могућност заједничког деловања у циљу привлачења инвестиција и бржег економског развоја.

  

Фото: Развојна агенција Републике Српске