VESTI

Novi Sad – centar prvog evropskog industrijskog parka Nidec

May 18, 2023

Japanska korporacija Nidec, svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra, svečanom ceremonijom otvorila je fabrike u Novom Sadu. Otvaranjem fabrika, načinjen je prvi korak ka formiranju prvog evropskog industrijskog parka Nidec


Svečanom ceremonijom otvaranja fabrika, Nidec Electric Motor Serbia i Nidec Elesys Europe, japanska korporacija obeležila je početak rada u Industrijskoj zoni sever 4, u Novom Sadu. Svečanom otvaranju i obilasku fabrike prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, izvršni potpredsednik japanske korporacije Nidec Micuja Kišida, otpravnik poslova Ambasade Japana Tecuja Cubota, predsednik Nidec Elesys  Takaši Furuhaši kao i ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar privrede Rade Basta, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Izvršni potpredsednik korporacije Nidec, Micuja Kišida, obratio se prisutnima i istakao da je  proces pripreme proizvodnje, koja počinje upravo danas, trajao pune dve godine.

„Naša grupa će nastaviti da ulaže napore i trud da bi se izgradila jaka kompanija putem partnerskih odnosa sa srpskim kompanijama i akademskom zajednicom“, dodao je Kišida.

Predsednik Aleksandar Vučić je u obraćanju prisutnima istakao važnost projekta kao što je Nidec.

„Za nas je važno, ne samo što zapošljavamo ljude i što smo doveli najsavremeniju tehnolgju, već činjenica da kad dovodite ovakve fabrike to predstavlja zamajac za sve buduće projekte“, izjavio je predsednik i dodao da je za dalji napredak od velike važnosti jačanje dualnog obrazovanja, kao i otvaranje tehniloških fakulteta i u drugim delovima Srbije.

Projektom je planirana izgradnja hala ukupne površine 60.000 m2 na parceli veličine 12,6 ha, u četiri faze do 2028. godine. Ukupno ulaganje po navedenom projektu iznosi oko 93 miliona evra.

Investicijom u našoj zemlji, kompanija je napravila prvi korak u osnivanju Nidec industrijskog parka u Evropi, a deo strategije je da postane najveći svetski proizvođač motora za električna vozila. Nidec motore koristi već 15 fabrika automobila, među kojima su i kineski GAC i francuski Peugeot. Motori japanskog proizvođača nalaze se u 85% hard diskova u svetu, dok snabdeva polovinu svetskog tržišta motorima bez četkica.

Nidec je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra. Korporacija posluje u 46 zemalja, sa 347 kompanija u grupi i zapošljava 106.000 ljudi širom sveta. Samo u Evropi prisutna je kroz 56 kompanija koje posluju u Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Francuskoj... Kompanija ove godine obeležava 50 godina poslovanja.

Foto: TANJUG/ Nenad Mihajlović