Одржан први „МЕНТОРИНГ ФОРУМ“ у Србији

Sep 10, 2019

По први пут у Србији одржан је Менторинг форум који је на једном месту окупио кориснике менторинг услуге у нашој земљи у периоду од 2016. до 2018. године, као и представнике Јапанске агенције за међународну сарадњу, Министарства привреде Републике Србије, Развојне агенције Србије и Регионалних развојних агенција - релевантне чиниоце успостављања и развоја менторинга у нашој земљи. Компанијама које су користиле менторинг услугу на овом догађају уручен је сертификат и посебна ознака као потврда коришћења услуге менторинга и унапређења пословања.  Та ознака ће бити видно истакнута у предузећима и служиће као показатељ да је предузеће добило менторинг услугу и приступило развоју свог  пословања.

Учесницима Менторинг форума обратили су се: Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра Министарства привреде Републике Србије; Радош Газдић, в.д. директора Развојне агенције Србије; Такаши Хибино, заменик сталног представника JICA Балкан канцеларије; Ана Жегарац, директор Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије и директор пројекта, као и Данијела Чабаркапа,  извршна директорка Јапанске пословне алијансе у Србији. 

Један од важних модула менторинг услуге је увођење Каизена у српска предузећа. Своја искуства у примени Каизена представила је Габриела Захан, представник компаније Japan Tobaco International, а о Каизену као корпоративној култури која може да се примени у свим сферама половања говорио је Масаши Јаманака,  JICA консултант из Јапана.

У оквиру форума, одржана је и панел дискусија чији су учесници били представници компанија које су дугогодишњи корисници менторинг услуге: Сања Милосављевић - Производња тестенина Wаw Miloš, Београд; Весна Његић - Пекара Кључ, Београд; Маја Илић - Милан Благојевић АД, Смедерево и Ален Вујић - Appletown доо, Јабуковац.

Услуга менторинга се у Србији спроводи више од 15 година и резултат је дугогодишње сарадње Јапанске агенције за међународну сарадњу и Развојне агенције Србије. Током тог периода више од 2000 малих и средњих предузећа, предузетника, задруга и кластера користило је стандардизовану услугу менторинга, што подразумева од 25 до 50 сати бесплатне свеобухватне подршке пословању. Према подацима, у тим привредним субјектима забележено је кумулативно повећање пословне добити за 15% у односу на претходну годину. Конкретни резултати менторинга у предузећима су: повећана продаја, већа присутност на тржишту, побољшана организација предузећа, повећање броја запослених, повећање броја задовољних купаца, увођење новог система дистрибуције, повећање обима призводње услед елиминисања сувишних корака, учешће на сајмовима у земљи и иностранству, отварање нових тржишта,...

Заједнички рад са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу реализује се кроз пројекат „Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана,  фаза 2“. Основни циљ тог пројекта је да се услуге менторинга за ММСП спроводе и шире, у оквиру целог региона Западног Балкана (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија), а да ММСП у региону наставе да развијају своје пословање користећи услуге менторинга.

Изјаве организатора и учесника првог Менторинг форума можете погледати ОВДЕ.