VESTI

Poslovna konferencija o Srbiji u Parizu

Sep 15, 2016

U Parizu je 15. septembra 2016. godine održana poslovna konferencija na kojoj su predstavljeni privredni i investicioni potencijali Srbije. Organizator događaja je Francuska državna agencija za investicije i razvoj Business France, a u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), Privrednom komorom Srbije (PKS) i Francusko-srpskom privrednom komorom.

Konferencija u čijem fokusu su sektori poljoprivrede, automobilske i ICT industrije, kao i energetika i zaštita životne sredine, imala je za cilj da se kroz promociju Srbije kao investicione destinacije i predstavljanje srpskih kompanija, postojeća saradnja dve zemlje dodatno intenzivira.

U uvodnom delu konferencije srpsku delegaciju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, dok su se prisutnima obratili i ministar privrede Goran Knežević, g. Vladimir Tomić iz Razvojne agencije Srbije, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Pored navedenih, događaju su prisustvovali i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, zamenik generalnog direktora agencije Business France Frederik Rosi, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Daniel Berg, kao i brojni uticajni privrednici iz obe zemlje.

Na poslovnom forumu su održana i četiri okrugla stola, po jedan za svaki od odabranih sektora, na kojima su RAS (automobilska, prehrambena industrija) i PKS (ICT, energetika) predstavili potencijale sektora, dok su predstavnici pojedinih francuskih kompanija koje već posluju u Srbiji izneli svoje utiske i primere dobre prakse poslovanja u Srbiji.

Republika Francuska je jedna od najznačajnijih svetskih ekonomija, koju pored tradicionalnog prijateljstva sa Srbijom povezuje i intenzivna privredna saradnja. Izvoz Republike Srbije u Francusku se od 2009. godine do danas udvostručio, čime je Francuska dospela na 10 mesto liste zemalja u koje Srbija izvozi. Takođe, Francuska je i jedna od 10 zemalja najvećih investitora u Republiku Srbiju.