VESTI

Održani poslovni susreti i sajam start-up kompanija u Leskovcu

Nov 01, 2016

Ambasador SAD u Srbiji, g. Kajl Skat i v.d. direktora Razvojne agencije Srbije – RAS, g.Željko Sertić otvorili su danas Poslovne susrete i mini sajam „Start up“ kompanija u Leskovcu. Poslovni susreti su okupili preko 160 preduzeća iz Srbije, Makedonije, Bugarske i drugih zemalja regiona u cilju promocije privrednih aktivnosti, proizvoda i usluga, razmene ideja, uspostavljanja novih poslovnih kontakata i povezivanja potencijalnih poslovnih partnera.

Ova manifestacija je održana u okviru projekta Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD) koji RAS realizuje u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju (USAID), kao i akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama južne i jugozapadne Srbije. Sajam je bio idealna prilika za predstavnike agroindustrije, lake i modne industrije da direktno promovišu svoje aktivnosti, proizvode i usluge, uspostave nove poslovne kontakte i steknu nove poslovne partnere.

Projekat se bavi unapređenjem razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP)  i preduzetništva sa ciljem povećanja prodaje, unapređenja izvoza i kreiranja novih radnih mesta i do sada se kroz nefinansisjku i finansijsku podršku unapredilo poslovanje 184 MMSP i osam klastera, podržalo osnivanje 60 start-up kompanija kroz nabavku opreme, organizovan nastup na 12 međunarodnih sajmova, kao i brojni B2B susreti.

Projekat se realizuje u tri grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i devet opština: (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije, u saradnji sa partnerskim regionalnim razvojnim agencijama: Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJP), koja je i bila glavni organizator današnjeg događaja, Regionalna razvojna agencija Sandžaka - SEDA, Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Regionalna agencija za prostorni plan i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga.