VESTI

Prvi dm inkubator počinje sa radom

Jan 31, 2019

Beograd, 31. Januar, 2019. godine - Nakon što je odabirom od 704 prijavljena prizvoda u prvi krug selekcije ušao 51 proizvod, zvanično prvi dm inkubator počeće sa radom 01. februara, 2019. godine. Priliku da unaprede svoj posao i predstave svoje proizvode na policama dm drogerija dobilo je 20 kompanija, u okviru projekta koji zajednički sprovode dm drogerie-markt, Razvojna agencija Srbije, USAID projekat za konkurentnu privredu, Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica i Fakultet primenjenih umetnosti.

Prvi dm inkubator počeće sa radom 01. februara, a šansu da unapredi poslovanje i svoje proizvode dalje razvija i predstavi na policama najvećeg drogerijskog lanca u Evropi dobilo je 20 kompanija iz segmenta hrane i kozmetike za negu i lepotu.

Od ukupno pregledana 704 proizvoda prijavljena u okviru javnog konkursa, stručna komisija donela je odluku da 51 proizvod iz segmenta prehrane i kozmetike ulazi u dm inkubator. Ovaj projekat organizovan je u partnerstvu kompanije dm drogerie-markt sa USAID Projektom za konkurentnu privredu, Razvojnom agencijom Srbije (RAS), Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica i Fakultetom primenjenih umetnosti.

Ova inicijativa ima za cilj i da skrene pažnju na značaj saradnje između privatnog, javnog i akademskog sektora u iznalaženju inovativnih poslovnih rešenja, koja doprinose i lokalnom ekonomskom razvoju.

„Kao jedan od nosilaca aktivnosti usmerenih ka podršci privrednom razvoju, smatramo izuzetno značajnim činjenicu da je jedan od vodećih evropskih trgovinskih lanaca prepoznao značaj koji mala privreda može doneti ekonomskom razvoju Srbije u celini. Inicijativa dm inkubator je mogućnost da kroz sinergiju znanja i iskustva privatnog i javnog sektora i međunarodnih institucija, najpre prepoznamo potencijalne proizvode koje tržište traži, a zatim ih kroz inkubator, dodatno podržimo i usmerimo kako bi se našli na dm policama. Ovo je jedinstvena prilika za inovativne srpske proizvode da se kroz dm plasiraju na domaćem, a potencijalno u budućnosti i ino tržištu”, navela je Ana Žegarac, direktorka Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije (RAS).

„Ponosni smo što je prvi dm inkubator izazvao veliko interesovanje domaćih proizvođača koji su prepoznali njegov sveobuhvatni i integrisani pristup. Polaznicima inkubatora koji nakon tromesečne obuke prođu finalnu selekciju, dm će obezbediti marketinšku podršku koju uživaju proizvodi naše privatne robne marke, kao i mesto na policama u preko 90 dm drogerija širom Srbije“, istakao je Radoje Krajišnik, koordinator projekta i menadžer asortimana, dm Srbija.

„Veliko nam je zadovoljstvo da budemo deo projekta koji na najbolji način ilustruje važnost saradnje interdisciplinarnih timova u razvijanju dobrog preduzetništva. Studenti Odseka industrijski dizajn, Fakulteta primenjenih umetnosti, dobiće jedinstvenu priliku da svojim kreativnim promišljanjem doprinesu uspehu odabranih proizvoda kroz kreiranje novih, prepoznatljivih vizuelnih identiteta“, istakla je Tamara Panić, docentkinja i šefica Odseka industrijski dizajn, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

Kroz tehnološku podršku stručnjaka u segmentu prehrane, kao i eksperata u segmentu kozmetologije, stručnu pomoć menadžera asortimana iz dm-a i podršku Fakulteta primenjenih umetnosti na polju redizajna i dizajna pakovanja, projekat dm inkubator pružiće odabranim malim i srednjim kompanijama sa značajnim potencijalom rasta sva potrebna znanja i resurse.

Redizajn ambalaže, primena najsavremenijih brend strategija razvoja i sastava proizvoda, samo su neki od segmenata obuke dm inkubatora. Svojim iskustvom i ekspertizom, organizatori projekta će u saradnji sa stručnjacima voditi proizvođače od 01. februara do 30. aprila 2019. godine kroz proces unapređenja proizvoda kako bi bili spremni za izlazak na tržište, nakon čega će biti odabrani finalisti projekta koji će svoje proizvode plasirati na policama dm drogerija širom zemlje.