Први дм инкубатор почиње са радом 01. фебруара

Jan 31, 2019

Београд, 31. Јануар, 2019. године - Након што је одабиром од 704 пријављена призвода у први круг селекције ушао 51 производ, званично први дм инкубатор почеће са радом 01. фебруара, 2019. године. Прилику да унапреде свој посао и представе своје производе на полицама дм дрогерија добило је 20 компанија, у оквиру пројекта који заједнички спроводе дм дрогерие-маркт, Развојна агенција Србије, USAID пројекат за конкурентну привреду, Национално удружење за развој органске производње  Serbia Organica и Факултет примењених уметности.

Први дм инкубатор почеће са радом 01. фебруара, а шансу да унапреди пословање и своје производе даље развија и представи на полицама највећег дрогеријског ланца у Европи добило је 20 компанија из сегмента хране и козметике за негу и лепоту.

Од укупно прегледана 704 производа пријављена у оквиру јавног конкурса, стручна комисија донела је одлуку да 51 производ из сегмента прехране и козметике улази у дм инкубатор. Овај пројекат организован је у партнерству компаније дм дрогерие-маркт са USAID Пројектом за конкурентну привреду, Развојном агенцијом Србије (РАС), Националним удружењем за развој органске производње Serbia Organica и Факултетом примењених уметности.

Ова иницијатива има за циљ и да скрене пажњу на значај сарадње између приватног, јавног и академског сектора у изналажењу иновативних пословних решења, која доприносе и локалном економском развоју.

„Kао један од носилаца активности усмерених ка подршци привредном развоју, сматрамо изузетно значајним чињеницу да је један од водећих европских трговинских ланаца препознао значај који мала привреда може донети економском развоју Србије у целини. Иницијатива дм инкубатор је могућност да кроз синергију знања и искуства приватног и јавног сектора и међународних институција, најпре препознамо потенцијалне производе које тржиште тражи, а затим их кроз инкубатор, додатно подржимо и усмеримо како би се нашли на дм полицама. Ово је јединствена прилика за иновативне српске производе да се кроз дм пласирају на домаћем, а потенцијално у будућности и ино тржишту”, навела је Ана Жегарац, директорка Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије (РАС).

„Поносни смо што је први дм инкубатор изазвао велико интересовање домаћих произвођача који су препознали његов свеобухватни и интегрисани приступ. Полазницима инкубатора који након тромесечне обуке прођу финалну селекцију, дм ће обезбедити маркетиншку подршку коју уживају производи наше приватне робне марке, као и место на полицама у преко 90 дм дрогерија широм Србије“, истакао је Радоје Kрајишник, координатор пројекта и менаџер асортимана, дм Србија.

„Велико нам је задовољство да будемо део пројекта који на најбољи начин илуструје важност сарадње интердисциплинарних тимова у развијању доброг предузетништва. Студенти Одсека индустријски дизајн, Факултета примењених уметности, добиће јединствену прилику да својим креативним промишљањем допринесу успеху одабраних производа кроз креирање нових, препознатљивих визуелних идентитета“, истакла је Тамара Панић, доценткиња и шефица Одсека индустријски дизајн, Факултет примењених уметности у Београду.

Kроз технолошку подршку стручњака у сегменту прехране, као и експерата у сегменту козметологије, стручну помоћ менаџера асортимана из дм-а и подршку Факултета примењених уметности на пољу редизајна и дизајна паковања, пројекат дм инкубатор пружиће одабраним малим и средњим компанијама са значајним потенцијалом раста сва потребна знања и ресурсе.

Редизајн амбалаже, примена најсавременијих бренд стратегија развоја и састава производа, само су неки од сегмената обуке дм инкубатора. Својим искуством и експертизом, организатори пројекта ће у сарадњи са стручњацима водити произвођаче од 01. фебруара до 30. априла 2019. године кроз процес унапређења производа како би били спремни за излазак на тржиште, након чега ће бити одабрани финалисти пројекта који ће своје производе пласирати на полицама дм дрогерија широм земље.