CIFIT 2019: Презентовани инвестициони потенцијали Србије

Sep 09, 2019

Развојна агенција Србије (РАС) један је од организатора учешћа и представљања Републике Србије на Међународном сајму за инвестиције и трговину (CIFIT 2019) који се одржава у кинеском граду Сјамену од 8. до 11. септембра. Реч је о једном од највећих сајмова инвестиција у свету, а Србија ове године има статус почасног госта.

Током првог дана сајма организована је посебна конференција о инвестиционим потенцијалима Србије, на којој су, између осталих, представници РАС-а одржали презентацију инвестиционе и пословне климе у Србији и представили присутнима на тој конференцији пројектне и инвестиционе могућности које наша земља пружа.

Том приликом руководилац сектора за реализацију стратешких улагања у РАС-у, Владимир Томић истакао је значај досадашње сарадње НР Кине и Републике Србије, посебно када је реч о имплементацији кинеских инвестиционих пројеката у Србији. Осврнуо се на неке од најначајнијих инвестиција, попут Linglong-а у Зрењанину, Minth у Лозници, затим фабрике компанија Mei Ta, Johnson Electric и многе друге значајне инвестиције, као и инстраструктурне пројекте на којима су ангажовани  и у које су укључене кинеске компаније и инвеститори. 

Такође, Томић је говорио о потенцијалима за даље инвестирање и, генерално, представио предности Србије као једне од најбољих светских инвестиционих дестинација. 

На конференцији су присуствовали и говорили министар рударства и енергетике Александар Антић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љаљић и министар заштите животне средине Горан Триван. У оквиру сајма, у изложбеном делу, представиће се 20 српских компанија које ће имати прилику да успоставе нове контакте и потенцијално остваре нову пословну сарадњу.