Вести

MAGNA SEATING У АЛЕКСИНЦУ ОТВОРИЛА ЈОШ ЈЕДАН ПРОИЗВОДНИ ПОГОН

Oct 19, 2021

Компанија „Magna Seating", изворно из Канаде, обележила је почетак рада новог погона за производњу пресвлака за аутомобилска седишта свих брендова у Алексинцу, у којој ће радити око 1.000 људи.

 

Фото: Тањуг/ Страхиња Аћимовић

 

Инвестиција у производни погон од око 8.000 квадратних метара је вредна око 9 милиона евра, где тренутно ради скоро 800 људи, док би број, према речима компаније, требао достићи и 1.000.

Свечаном отварању фабрике присуствовао је, уз представнике компаније Magna, и председник Републике Србије Александар Вучић који је обишао производни погон и разговарао са запосленима.

Он је истакао да су Оџаци и Алексинац, у којима Magna има производњу, две важне општине у Србији, и да је у значајно то што се отварају нова радна места.

Magna Seating је присутна у Србији више осам година, најпре је у Оџацима отворила погон, а потом прошле године је отворила фабрику у Алексинцу. У тој првој фази пројекта у Алексинцу, Магна је преуредила хала у браунфилду и запослила првих 100 радника који су претходно прошли обуку у Оџацима.

Друга фаза, која се отвара сада, је гринфилд инвестиција и то је подразумевало изградњу нове хале, чиме је канадски инвеститор проширио своје производне капацитете у Алексинцу.

Генерални директор фабрике Magna у Алексинцу Витали Артемјев изразио је задовољство што је та компанија, након фабрике у Оџаку, успела да отвори нови погон у Алексинцу и то упркос кризи коју је изазвала пандемија коронавируса. Артемјев каже да су овде започели посао за Шкода клијенте. Захвалио је руководству државе на подршци за отварање новог погона у Алексинцу.

Генерални директор фабрике Magna у Оџацима Мајкл Колер каже да се фабрици у Србији придружио 2019. године и да се за ово кратко време уверио да овде раде вредни људи захваљујући којима се и отвара нови погон. Додаје да су из иностранства многе послове пребацили у Србију, запослили велики број људи и обучили их.

Потпредседник Управних послова Magna компаније у Европи Диатер Алтхаус рекао је да су радници у Србији веома вредни и да отварање нове фабрике и њихов успех.

"Захваљујем свим запосленима, сјајно је видети како вредно радите у новој фабрици и драго ми је да данас заједно можемо да славимо отварање ове фабрике", рекао је Алтхаус. Навео је да пре осам година када су отварали фабрику у Оџацима нису ни сањали да ће само неколико година отворити још један погон у Алексинцу, јер је отварање фабрике и у то време за Magnu био изазов.

Алтхаус је истакао да је Србија показала да је одлична локација за развој бизниса, додајући да је Србија за Magnu постала централна локација у Европи за производњу и извоз. Истиче да је главна вредност Србије - квалификовани и вредни запослени.

Амбасадор Канаде Њ.Е. Норман Гилес истакао је да је Србија у свету препозната као добро место за инвестирање захваљујући фискалној стабилности, развоју инфраструктуре и квалификованим радницима.

"Међународне компаније препознају напоре Владе Србије за стварање бољих услова за долазак страних директних инвестиција", рекао је Гилес и додао да је то препознала и Маgna која је одлучила да прошири своје капацитете.

Magna Seating производи пресвлаке за ауто-седишта за познате светске марке аутомобила, од којих највише за Volkswagen- Skoda. Према подацима из 2020. године, Магна запошљава преко 158.000 радника у 342 производних и 91 центру за развој производа и инжењерских и продајних центара у 27 земаља, у Америци, Европи, Азији и Африци.

 

Фото: Тањуг/ Страхиња Аћимовић