Вести

Опрема за привреду - Јавни позив 2023

Aug 24, 2023

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре обишли су предузеће "Еко-сан" у Лештанима поводом расписивања Јавног позива за доделу бесповратних средстава

 

24. август 2023. године - Поводом расписивања Јавног позива за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2023, министар финансија и вршилац дужности министра привреде Синиша Мали и амабасадор Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре су посетили компанију "Еко-сан" у Лештанима.

Компанија "Еко-сан" је учествовала на прошлогодишњем конкурсу и на тај начин набавила соларне колекторе и панеле. "Еко-сан" више од 30 година послује у области санитарне заштите и производње еколошких производа. Главни циљеви компаније су регионално позиционирање и достизање нивоа водећих европских произвођача биоцида. Компанија је посвећена константном унапређењу квалитета животне средине, као и безбедности и здравља на раду, што потврђују и бројни сертификати.

Приликом обиласка компаније министар Мали је нагласио да Програм спроводи Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (РАС), пословним банкама, односно лизинг кућама, a уз подршку пројекта „Србија и ЕУ - Опрема за привреду” који се делом финансира из средстава Европске уније (IPA 2019).

„Изузетно су повољни услови за набавку опреме за оне који то желе, јер до 25 одсто инвестиције у опрему су бесповратна средства и то даје држава Србија уз подршку ЕУ, 70 одсто средстава је кредит банке или лизинг куће, а само пет одсто су сопствена средства”, изјавио је министар и истакао, а као главну погодност, истакао је и то што набавка опреме, не подлеже наплати царине и  ПДВ-а.

    

ФОТО ТАЊУГ/ РАДЕ ПРЕЛИЋ

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре истакао је да је „Еко-сан“ прави пример компаније која је искористила прилику како би предузеће ојачало и постало конкурентније на тржишту. 

„Користили су средства ЕУ, IPA фондове, фондове за иновациону делатност, програме за опрему, субвенције и помоћ од државе. Прави су пример како, када се искористе све те могућности, мала предузећа могу да расту и развијају се“, закључио је Жиофре.

 

О Програму

Као пилот пројекат, Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме, први пут је расписан 2013. Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме спроводили су Министарство привреде Републике Србије у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (РАС) и одабраним банкама и лизинг компанијама.

Од 2022. године Програм се спроводи и уз финансијску подршку ЕУ, а кроз пројекат „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“.

ЕУ пружа подршку економском развоју Србије оснаживањем приватног сектора, посебно малих и средњих предузећа, која су кључна за постизање привредног раста и отварања нових радних места. Пројекти које ЕУ финансира у Србији подстичу отварање нових радних места, као и економски и технолошки напредак, што све заједно доприноси бољем привредном окружењу.