Вести

Шабац, Ниш, Бечеј и Крушевац проглашени Шампионима локалног развоја 2018/2019

Jul 03, 2018

 

БЕОГРАД – 3. јула, 2018. године - Развојна агенција Србије подржала је пројекте за развој локалних самоуправа, које је реализовао НАЛЕД, а на конференцији „Шампиони локалног развоја“, одржаној у Скупштини града Београда, уручена су признања појединцима, градовима и општинама, који су својим радом допринели развоју општина.​

Победници другог циклуса такмичења за градове и општине „Шампиони локалног развоја“, су:

  1. У категорији „Привлачење инвестиција“ шампионско звање понео је Ниш док је вицешампион град Врање.
  2. Прво место у категорији „Подршка привреди“ припало је Шапцу, а друго Старој Пазови.
  3. Најбољи у категорији „Сервис грађана“ и двоструки шампион у другом циклусу је Шабац, у пратњи Мионице као вицешампиона.
  4. Шампионско решење у категорији „Ефикасна управа“ понудила је општина Бечеј док је друго место припало Врњачкој Бањи.
  5. У категорији „Промоција туризма и културе“ шампион је град Крушевац, а вицешампион Лозница.

Звање шампиона и вицешампиона понеле су самоуправе које су реформама администрације и применом нових модела и приступа значајно унапредили квалитет живота у локалној заједници и ниво услуга према грађанима, привукли инвестиције и успоставили сарадњу са постојећом привредом.

Признања су уручили: потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, председник ИО НАЛЕД-а Дејан Ђокић и директорка Сектора за планирање и развој у РАС Ана Жегарац, с представницима Радио-телевизије Србије и Удружења новинара Србије.

Признања су уручена и новинарима, победницима конкурса „Реформа локалне администрације у служби економског развоја“ који су реализовали НАЛЕД и УНС уз подршку РАС. Прво место освојила је новинарка дневног листа Курир Славица Томчић, друга позиција припала је новинару РТВ Крушевац Слободану Радичевићу, а треће новинарки РТС-а Тамари Танкосић.

Серификати о успешно завршеним обукама отишли су у руке 50 жена, чланица занатских удружења из Чачка, Лесковца, Лознице, Шапца и Сремске Митровице. Вештине које су стекле помоћи ће им у обезбеђивању радног ангажмана и пласмана рукотворина.