Започета припрема малих и средњих предузећа за излазак на инострана тржишта уз помоћ менторинга

Jul 03, 2019

Одржана обука српских ментора за интернационализацију предузећа, у организацији Развојне агенције Србије и  Јапанске агенције за међународну сарадњу 

Развојна агенција Србије (РАС) у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA) од сада омогућава стручну помоћ за мала и средња предузећа за излазак на инострана тржишта, кроз менторинг услугу која се успешно спроводи у Србији и региону.  Организован је посебан тренинг за преко 40 српских ментора који су отворили Хидеја Кобајаши, директор JICA представништва за Балкан и Ана Жегарац, директор сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије. Обуку је одржао јапански консултант Наоја Сакамото, а специјална гошћа била је Ђеновева Христова-Мареј, предузетница и консултант, која је  пренела успешна искуства из Бугарске.

У доба глобалне економије, која је постала „економија искуства“, створен је простор за излазак српских фирми на инострана тржишта уз неопходну добру организацију и поштовање процедура. Ментори у Србији ће од сада као обавезну нову услугу увести и подршку  за интернационализацију српским предузећима-корисницима менторинг услуге.

Многа мала и средња предузећа у Јапану излазе на инострана тржишта, тако да је јапанско искуство унето у модул обуке за српске менторе, комбиновано са искуством Европске уније, да би било локализовано за српско поднебље.  Према подацима јапанских консултаната, мала и средња предузећа која раде на иностраним тржиштима запошљавају више људи (10% имају годишњи раст броја запослених у односу на 3% код предузећа која послују само на локалу), а 26% имају годишњи пораст у креирању нових производа и услуга. 

Обука ментора део је пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана“, који Развојна агенција Србије развија у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA), уз подршку  Министарства привреде Републике Србије.