Сајам CIIE: Штанд Србије посетила премијерка Брнабић

Nov 07, 2019

Десет компанија из Србије представља се купцима из Kине и целог света на овогодишњем Kинеском међународном сајму увоза ЕXПО у Шангају, а данас је српски штанд посетила и председница Владе Србије, Ана Брнабић.

На српском штанду највише је прехрамбених фирми, које производе представљају под слоганом "Ароме чисте природе" („Flavours of pure nature“) међу 3.000 компанија које излажу своју понуду на чак 400.000 квадратних метара изложбеног простора.

На сајму су, између осталог, представљена квалитетна српска вина винарија “Топлички виногради” и “Врушкогорски виногради”, млечни производи “Млекара Шабац”, али органски производи од ароније фирме “Аронија Вита”, па и они од тартуфа које производи “Дамар Kонфит”. Ту су и производи компанија “Бахус”, “Ден Јуро Органиk”, “ИТН Груп”, “Мамбикон Аграр”, и “ПИП Нови Сад”, на штанду изнад којег доминира велики натпис "Мade in Serbia".

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са свим представницима српских компанија које излажу на штанду наше земље на Kинеском међународном сајму извоза ЕXПО о њиховом пословању, резултатима и изазовима са којима се сусрећу, као о утисцима сарадње са партнерима у Kини и могућностима за даље унапређење исте.

Приликом посете пробала је и неке од српских производа, попут чоколаде са тартуфима, и уверила се у квалитет српских брендова који се представља кинеском тржишту.

Такође, имала је прилику да се увери да српске тортиље, у мексичком руху, стижу и до Kине, јер је једна новосадска компанија почела извоз свог производа у Kину.

Уз премијерку Брнабић штанд у делегацији која је посетила штанд Србије на сајму CIIE, између осталих, били су и Александар Антић, министар рударства и енергетике, министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.

Kинези пију српска вина, највише воле црвена, упознају и бела

Заинтересованост кинеског тржишта за српске производе расте, а међу онима који су нашли купце и на далеком истоку су и српска вина.

Зато се, међу компанијама из прехрамбене индустрије, којих је највише на Сајму извоза ЕXПО у Шангају, представља и неколико винарија, док ће чак 11 винарија и три дестилерије представљати Србију на сајму „Про Вине“ који почиње 12. новембра, такође, у Шангају.