Srpski proizvodi na sajmu u Moskvi

Sep 18, 2018

Trinaest srpskih kompanija prehrambenog sektora predstaviće proizvodni i izvozni potencijal na međunarodnom sajmu prehrane WorldFood 2018, koji se održava od 17. do 20. septembra u Moskvi.

Na Međunarodnom sajamu prehrane "WorldFood" predstaviće se kompanije iz oblasti proizvodnje i prerade voća i povrća, žitarica, mesne industrije i dijetetskih suplemenata.

Sajam počinje u ponedeljak, 17. septembra, a nastup kompanija organizovali su Razvojna agencija Srbije i Prviredna komora Srbije, uz podršku Programa Uјedinjenih nacija (UNDP) za razvoj u Srbiji.

Proizvodne i izvozne kapacitete na sajmu u Moskvi predstaviće: JUGPROM Leskovac, AGROPROM Gornji Tavankut, MIRAKS AGRAR Beograd, ĆIRIĆ AGRO Titel, PIK JUŽNI BANAT Bela Crkva, FLORA INTERNACIONAL Bečej, GENEZA Kanjiža, FIDELINKA SKROB Subotica, EURO FRIGO Požega, ITN GRUPA Beograd, ZLATIBORAC Mačkat, STOJANOVIĆ FARM Novi Sad, PDM AGRO FRUT Pudarci.

WorldFood je odlična prilika za kompanije iz Srbije da predstave svoju ponudu najvećim regionalnim kupcima prehrambenih proizvoda. Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode potencijalnim potrošačima i omoguće plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Učešće srpskih kompanija privuklo je pažnju eksperata vodećih ruskih trgovinskih lanaca (H5, Magnit, Diksi, Magnolija) i distributera prehrambenih proizvoda, koji su unapred potvrdili posetu i već odredili termin susreta sa predstavnicima srpskih kompanija na nacionalnom štandu Srbije. Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u Rusiji, regionu Zajednice nezavisnih država i šire, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i rastu ukupnog izvoza srpske privrede.

WorldFood Moscow  jedan je od vodećih međunarodnih sajmova u oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Postoji 27 godina i održava se na preko 56.000 m² u okviru sajamskog izložbenog prostora „Ekspocentar“. U 2017. godini sajam je posetilo oko 30.000 hiljada posetilaca iz 90 zemalja koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.516 izlagača iz 62 zemlje sveta.

Trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini 2018. godine beleži pozitivna kretanja. Izvoz u Rusku Federaciju vredeo je 546,6 miliona dolara što je 16,17 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Rusija je treći trgovinski partner Srbiji.