VESTI

Domaće kompanije na Sajmu robnih marki u Čikagu

Nov 16, 2023

Ovogodišnji sajam PLMA Chicago, održan pod sloganom "THE STORE BRANDS PHENOMENON", okupio je preko 30 nacionalnih paviljona među kojima i paviljon Srbije

 

Privredna komora Srbije (PKS)  i Razvojna agencija Srbije (RAS) zajednički su organizovale i ovogodišnji nastup domaćih kompanija na Međunarodnom sajmu robnih marki PLMA. Ova dvodnevna manifestacija, godinama unazad, predstavlja najveći događaj za brendove prodavnica u Severnoj Americi i odlična je prilika da se naše firme na jednom mestu povežu sa vodećim kupcima na tržištu Amerike.

Široka ponuda srpskih prehrambenih proizvoda od smrznutog voća i povrća, džemova, voćnih namaza i sokova, preko ajvara, tradicionalne zimnice i vrhunskog vina do proizvoda kućne hemije, preparata i farbi za kosu, kao i plastične ambalaže različite primene privukla je, već prvog dana sajma, veliki broj posetilaca, poslovnih partnera, kao i predstavnika trgovinskih lanaca.

Na PLMA, od 12. do 14. novembra, predstavilo se 19 kompanija iz Srbije: „Sirogojno Company“, „Stanić“, Arilje, „Packom International“, Beograd, „PIK Bečej“, „Laki“, Arilje, „Master Fruits“, Beograd, „ITN Group“, Beograd, „Agranela“, Valjevo, „Budimka“, Požega, „ColdPressok“, Beograd, „Yumis“, Niš, „Flora“, Ivanjica, „GMP Jarmenovci“, „CG Foods Europe“, Ruma, „Rubin“, Kruševac, „Umprom“, Stara Pazova, „Albu“, Novi Sad, „Beorol Prima“, Beograd, „Sevan Stil“, Beograd.

Naše kompanije održale su preko 400 sastanaka sa potencijalnim partnerima, a prema prvim analizama, dogovorena vrednost izvoznih poslova iznosi skoro tri miliona evra.

Najviše zainteresovanih za srpske proizvode je iz SAD, Kanade, Australije, ali i iz Meksika, Velike Britanije, Kolumbije.

Međunarodni sajam robnih marki PLMA Chicago okupio je više od 1.700 izlagača iz skoro 60 zemalja, dok je manifestaciju posetilo oko 5.000 profesionalnih posetilaca.

Udruženje privatnih proizvođača robnih marki (PLMA) je neprofitna organizacija osnovana 1979. za promociju brendova prodavnica. To je jedina trgovinska grupa te vrste, koja predstavlja 4.000 kompanija članica u više od 75 zemalja. Organizuju dva sajma godišnje PLMA u Čikagu i Amsterdamu.

  

Foto: TANJUG / PKS / Zorana Delić

Elektronski katalog kompanija izlagača dostupan je OVDE.