Одржан 5. форум о интернационализацији пословања

Nov 09, 2019

Пети форум о интернационализацији пословања који организују Развојна агенција Србије и Развојна агенција Републике Српске одржан је 7. и 8. новембра у Бањи Врућици у Теслићу. Форум је окупио више од 200 учесника, предузећа, кластера, представника развојних агенција и других институција које се баве развојем.

Централни догађај и овогодишњег форума били су међународни пословни сусрети који су одржани под покровитељством Европске мреже предузетништва на којима су учествовала предузећа и кластери из Републике Српске, Србије, Кине, Хрватске, Њемачке, Мађарске, Црне Горе, Румуније, Русије, Словеније, Турске и САД. У оквиру пословних сусрета одржано је више од 100 Б2Б састанака. Сектори у фокусу били су пољопривреда, металопрерађивачка индустрија, дрвна и грађевинска индустрија, текстил, ауто индустрија, информационе технологије, индустрија пластике и пластичних производа и туризам.

Форум је свечано отворила министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић која је истакла да је овај догађај врло битан за владе Републике Српске, Србије, али и у региону.

"Битно је да јачамо нашу привреду, битно је да остварујемо контакте са привредницима и у Србији и да се привредници из Српске повезују на правилан начин", рекла је Гашићева новинарима.

Државни секретар Министарства привреде Србије Бранимир Стојановић казао је да ће Министарство привреде Србије наставити да подржава овакве иницијативе јер је за мала и средња предузећа најпотребније да начине нове контакте, прије свега регионално, а онда и ван региона да излазе на нова тржишта. Он је додао да привредници на тај начин имају прилику и да упознају конкуренцију, као и да се упознају о новим трендовима.

Наталија Терзић, из Развојне агенције Србије (РАС), изразила је задовољство што већ неколико година за редом  РАС и РАРС на једном месту окупљају велики број привредника и организација из више земаља, а у циљу размене искустава, промовисању пословања, као и успостављања и јачања пословне сарадње. И, како је рекла, све у оквиру активности и уз подршку Европске мреже предузетништва (ЕЕН).

"Развојна агенција Србије препознаје и велику пажњу посвећује међународним пословним сусретима и активностима које се организују у оквиру Европске мреже предузетништва, јер су од великог значаја за наше привреднике и за успостављање сарадње, те се надамо се да ће пословни сусрети који следе бити и овога пута успешни и да ће из њих проистећи нека будућа сарадња. Очекујемо да ћемо наставити са овом традицијом и да ћете и следеће године бити наши гости", казала је Терзићева.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић подсетио је да се Форум одржава наизменично у Републици Српској и Србији, а претходна четири била су у Бањалуци, Новом Саду, на Јахорини и Златибору и на њима је учествовало више од 800 предузећа, кластера и институција које се баве развојем, током којих је одржано је више од 1.700 "Б2Б" састанака.

Паралелно са пословним сусретима, у оквиру форума одржане су и четири радионице, а одржан је и панел на тему “Подршка МСП кроз ЕУ фондове – искуства и изазови”.