VESTI

Oprema za privredu - Javni poziv 2023

Aug 24, 2023

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre obišli su preduzeće "Eko-san" u Leštanima povodom raspisivanja Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava

 

24. avgust 2023. godine - Povodom raspisivanja Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2023, ministar finansija i vršilac dužnosti ministra privrede Siniša Mali i amabasador Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre su posetili kompaniju "Eko-san" u Leštanima.

Kompanija "Eko-san" je učestvovala na prošlogodišnjem konkursu i na taj način nabavila solarne kolektore i panele. "Eko-san" više od 30 godina posluje u oblasti sanitarne zaštite i proizvodnje ekoloških proizvoda. Glavni ciljevi kompanije su regionalno pozicioniranje i dostizanje nivoa vodećih evropskih proizvođača biocida. Kompanija je posvećena konstantnom unapređenju kvaliteta životne sredine, kao i bezbednosti i zdravlja na radu, što potvrđuju i brojni sertifikati.

Prilikom obilaska kompanije ministar Mali je naglasio da Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), poslovnim bankama, odnosno lizing kućama, a uz podršku projekta „Srbija i EU - Oprema za privredu” koji se delom finansira iz sredstava Evropske unije (IPA 2019).

„Izuzetno su povoljni uslovi za nabavku opreme za one koji to žele, jer do 25 odsto investicije u opremu su bespovratna sredstva i to daje država Srbija uz podršku EU, 70 odsto sredstava je kredit banke ili lizing kuće, a samo pet odsto su sopstvena sredstva”, izjavio je ministar i istakao, a kao glavnu pogodnost, istakao je i to što nabavka opreme, ne podleže naplati carine i  PDV-a.

  

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je „Eko-san“ pravi primer kompanije koja je iskoristila priliku kako bi preduzeće ojačalo i postalo konkurentnije na tržištu. 

„Koristili su sredstva EU, IPA fondove, fondove za inovacionu delatnost, programe za opremu, subvencije i pomoć od države. Pravi su primer kako, kada se iskoriste sve te mogućnosti, mala preduzeća mogu da rastu i razvijaju se“, zaključio je Žiofre.

 

O Programu

Kao pilot projekat, Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, prvi put je raspisan 2013. Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme sprovodili su Ministarstvo privrede Republike Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i odabranim bankama i lizing kompanijama.

Od 2022. godine Program se sprovodi i uz finansijsku podršku EU, a kroz projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu“.

EU pruža podršku ekonomskom razvoju Srbije osnaživanjem privatnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća, koja su ključna za postizanje privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta. Projekti koje EU finansira u Srbiji podstiču otvaranje novih radnih mesta, kao i ekonomski i tehnološki napredak, što sve zajedno doprinosi boljem privrednom okruženju.