Slobodne zone

Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.  

 

U Srbiji je trenutno aktivno 15 slobodnih zona. Aktivne slobodne zone u 2019. godini su ostvarile promet od oko 5 milijardi evra. U slobodnim zonama Srbije posluje preko 200 multinacionalnih kompanija sa više od 37.000 zaposlenih, dok obim investicionih ulaganja u zonama u 2019. godini iznosi tri milijare evra. Izvoz robe iz slobodnih zona se iz godine u godinu povećava i čini preko 13% ukupnog izvoza Srbije.

Slobodne zone koje trenutno posluju u Srbiji su: SZ Pirot, SZ Subotica, SZ Zrenjanin, SZ Novi Sad, FAS SZ Kragujevac, SZ Šumadija (Kragujevac)SZ Šabac, SZ UžiceSZ Smederevo, SZ Kruševac, SZ Svilajnac, SZ Apatin, SZ Vranje, SZ Priboj i SZ Beograd. U njima se mogu obavljati sve vrste poslovanja i industrijskih aktivnosti uključujući proizvodnju, skladištenje, pakovanje, trgovinu, bankarstvo i osiguranje. Slobodne zone mogu osnivati i njima mogu upravljati i domaće i strane kompanije. Zarade i prihodi koje se ostvare unutar slobodne zone mogu se transferisati u bilo koju državu, uključujući Srbiju, slobodno bez prethodnog odobrenja, bez naplate poreza, carina ili taksi. Na ovaj način stvaraju se ogromne mogućnosti za saradnju domaćih i stranih industrija.  

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).  

Uvoz i izvoz robe u zonu je neograničen. Roba koja se iz zone uveze na domaće tržište podleže režimu uvoza strane robe. Poslodavcima unutar slobodne zone omogućen je zakup poslovnih prostorija, radionica, skladišta pod povoljnim uslovima.  

Za više informacija posetite zvanični sajt Uprave za slobodne zone.

 

Izvor: Godišnji izveštaji o poslovanju slobodnih zona - 2022; Uprava za slobodne zone, 2023