УСПЕШНЕ ПРИЧЕ

Continental Група

Опште информације

Continental AG, са седиштем у Хановеру, Немачка, је један од највећих произвођача гума и добављач за аутоиндустрију широм света. Continental Група бави се развојем технологија и услуга за одрживу и повезану мобилност људи и њихове робе.

Основана 1871. године, компанија креира и производи функционалне делове, компоненте и системе за аутомобилске и друге важне индустрије. Данас представља лидера у овој индустрији нудећи сигурна, ефикасна, интелигентна и приступачна технолошка решења за возила, машине, саобрац́ај и транспорт. У 2019. години Continental је остварио продају од 44,5 милијарди евра и тренутно запошљава више од 230.000 људи у 59 земаља света.

Пословање у Србији

Continental ContiTech AG је највећи светски специјалиста за технологију гуме и пластике у сектору гуме која није гума. Компанија развија и производи функционалне делове, компоненте и системе за аутомобилску и друге важне индустрије.

Serbia ContiTech Fluid започео је производњу црева и цевовода у Суботици у новембру 2012. Поред тога, компанија је у 2018. отворила Истраживачко-развојни центар за унутрашњост и системе контроле безбедности у Новом Саду. Реч је о инвестицији од 5 милиона евра само у R&D центар, док је у све пројекте у Србији Continental уложио око 28 милиона евра и до сада је запослио најмање 750 људи.

Continental Automotive Serbia у Новом Саду (R&D центар) чине две пословне јединице које раде на иновативним производима и решењима везаним за будућност аутомобилске индустрије. Центар за истраживање и развој има огроман допринос у стварању глобалних трендова попут дигитализације, аутономне и безбедне вожње и електромобилности. За непуне три године од оснивања и почетка рада 2017. године, Continental Automotive Serbia је ангажовао преко 500 високо квалификованих инжењера који развијају електронске производе за водеће светске путничке аутомобиле и комерцијална возила као што су Mercedes, BMV, MAN, Volvo.

Немачка компанија истиче неколико фактора који су утицали на њихову одлуку да инвестирају у Србију, од којих су најважнији добра логистичка повезаност и доступност веома квалификованих радника који су мотивисани и прилагодљиви. Још један важан фактор је географска близина других Континенталових компанија и брза, поуздана и економична реализација самог пројеката. То све је резултирало веома брзом реализацијом пројекта у Србији – за мање од 10 месеци од почетка грађевинских радова серијска производња у Србији је могла да почне.

Саша Циоринга, генерални директор Continental у Србији, наглашава квалитете радника у Србији као предуслов значајне будућности Континентала у Србији.

“Срби се истичу по томе што су амбициозни, упорни, вредни. Имају такмичарски дух и то их чини веома перформантним у пројектима, и њихов допринос у пројектима је огроман. Feedback из Немачке, Француске, САД и свих других локација са којима радимо је од „Феноменално“, „Фантастично“ на више. Мислим да ће локација једног дана бити најбоља локација света у Continental-у. Циљ је да направимо праву аутомобилску револуцију управо из Новог Сада.”.

Саша Циоринга, генерални директор Continental Automotive Serbia Нови Сад (Септембар, 2019)